Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Er is een bedrag van 750.000 dat op straat circuleert om de regering te laten vallen.
Dat heeft Werner Wiels, kandidaat voor het voorzitterschap van het partijbestuur van Pueblo Soberano gisterochtend in het programma ‘Kòrsou Awe’ van Radio Direct verklaard. ,,Ik hoop dat er geen leden van de PS-fractie zijn die de 750.000 gulden aannemen om de regering omver te werpen, er zijn aanwijzingen in die richting”, aldus Wiels.
,,Het bedrag wordt ieder dag verhoogd, jullie zijn journalisten, ga het uitzoeken want het is niet de eerste keer dat er geld is gegeven om de regering te laten vallen. Als het hot is, gebeuren er dingen, de leden moeten aanvoelen dat externe krachten bezig zijn om mensen te beïnvloeden.”
Er worden net als in de tijd dat zijn broer nog leefde, mensen bedreigd, zo sprak de kandidaat-secretaris. Werner Wiels verklaarde ook dat de politieke leider van de PS drie maanden voor zijn moord aan hem vertelde over de bedreigingen aan zijn adres. De leider sloot toen een verzekering voor zijn kinderen af voor de dag dat hij er niet meer zou zijn. De documenten daarvan gaf hij aan zijn broer Werner om te bewaren.
Volgens Werner Wiels herkent hij nu dezelfde patronen als in de tijd voordat Helmin Wiels vermoord werd. ,,Ik maak me nu boos omdat ik hetzelfde zie gebeuren. Als er voorbereidingen worden getroffen om mensen te doden dan begint men dit soort dingen te doen.”
Wiels deed een oproep aan de leden van de PS om alert te blijven voor de spelletjes die er gespeeld worden. ,,Kijk wie erachter zitten”, zo sprak hij de leden toe. De kandidaat beaamde dat Wiels vermoord werd met het idee de regering omver te werpen. ,,Het begon vanaf het moment dat hij (Hemin Wiels, red.) een akkoord met anderen tekenden.” Dezelfde mensen die destijds met de moord de regering ten val wilden brengen, zijn nu bezig met een plan om de PS uit elkaar te laten knallen, aldus Werner Wiels. Op de vraag of hij bang is, antwoordde Wiels dat iemand zich ondanks de angst die hij heeft, erover heen moet zetten.
In diezelfde uitzending riep Werner Wiels de leden ook op om zaterdag massaal naar het partijgebouw te komen om te eisen dat de verkiezingen uitgesteld worden.
De leden vormen binnen de partij de hoogste autoriteit, zo stelde hij. Later verklaarde hij tegenover deze krant juridisch advies te hebben ingewonnen over de mogelijkheid om de verkiezingen uit te stellen. Hij wilde niet in details treden over nadere stappen en verwees alleen naar zijn oproep aan de leden van de PS om zaterdag massaal naar de sede te komen.
Statenlid Elmer Wilsoe verklaarde in ‘Kòrsou Awe’ geen verband te zien tussen de verkiezingen binnen de partij en het plan om de regering omver te werpen. Indien mensen informatie hebben over het plan om de regering tegen betaling te laten vallen, dan moeten zij daarmee naar het Openbaar Ministerie, zo zei Wilsoe. Het Statenlid zei ook in een gesprek met Ivar Asjes aan de premier te hebben gezegd, dat zijn recht om zich kandidaat te stellen ondergeschikt is aan het partijbelang. Wilsoe herhaalde daarbij dat de premier het al druk heeft met zijn werktijden van zeven uur in de ochtend tot zeven uur in de avond, om het met het voorzitterschap van de partij te combineren.
Gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels kwam in de uitzending ook even aan het woord. De recente problemen in de partij zijn volgens haar te wijten aan het zogeheten ‘Peter Pan-syndroom’, oftewel het gegeven van mensen die niet volwassen willen worden. Als een groep mannen of vrouwen bij elkaar gaat zitten en er alleen maar gepraat wordt in plaats van dat handen uit de mouwen worden gestoken, vervalt de groep in het gedrag van de laatste tijd, aldus de politica.
Zij verklaarde ook dat de zaken die nu spelen, intern besproken hadden moeten worden. In dat geval had je geen mensen gehad die van alles en nog wat beweren, aldus de minister.
Zij sprak haar steun uit voor de kandidaatstelling van haar broer. Ook verklaarde zij niet bang te zijn. De bewindsvrouw riep het volk op te bidden om de daders van de moord op Helmin Wiels op te pakken. Dan zullen ook mensen ontmaskerd worden zo sprak zij. De minister besloot haar verklaring met de mededeling dat mensen weer naar hun hol terug moeten en aan de slag moeten gaan.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.