Al het nieuws

Gisteren steeg de prijs van olie (Brent met 2 procent tot 56,91 dollar per barrel en WTI met 1,6 procent tot 50,81 dollar) als gevolg van het bericht dat Rusland en Saudi-Arabië verder gaan samenwerken om de oliemarkt verder te balanceren.

 

Saudi-Arabië en Rusland zijn weliswaar verdeeld over onderwerpen zoals de burgeroorlog in Syrië, maar hebben gemeenschappelijke belangen als het aankomt op olie: beide landen zijn sterk afhankelijk van opbrengsten uit de oliewinning en hebben baat bij een hogere olieprijs. Rusland, dat geen lid is van de Opec, heeft zich vorig jaar aangesloten bij een overeenkomst die door Saudi-Arabië is geleid, om de totale Opec-productie te verlagen met 1,8 miljoen barrels per dag en de olieprijs te ondersteunen. De overeenkomst is gesloten in november 2016 en is het eerste Opec-initiatief dat Rusland ondersteunt sinds 2001
In mei dit jaar kwamen beide landen overeen om de productievermindering voort te zetten tot maart 2018 en deze week kondigde Rusland aan dat president Putin bereid is om de overeenkomst tot eind 2018 te continueren. Rusland en Saudi- Arabië zijn samen goed voor circa 21 miljoen barrels per dag en kunnen het meeste bijdragen aan de productieverlaging. Deze Rusland-Saudi-coördinatie kan een sterke impact hebben op de prijs van olie. Ondertussen stijgt de vraag naar termijncontracten voor Brent op zelfs 100 dollar per barrel.

Courtesy van RBC Royal Bank NV

ADletters logo

 


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.