Al het nieuws

De prijs van ruwe olie (WTI) steeg bijna 75 procent sinds de lage niveaus in januari dit jaar:

De productie van olie is duidelijk aan het afnemen. Tegelijkertijd zijn er tekenen van herstel van de vraag naar olie door landen als India en andere opkomende landen.


De International Energy Agency (IEA) verwacht dat de wereldvraag naar olie zal toenemen met 1,3 procent of 1,2 miljoen vaten per dag. Tegelijkertijd zal het aanbod van olie buiten de Opec naar verwachting afnemen met 740.000 vaten per dag.
Het is interessant om te zien (tweede grafiek) hoe de Opec haar productie consistent heeft verhoogd, zelfs in perioden van zeer lage prijzen.
Gemiddeld is de productie van de Opec-landen toegenomen terwijl de productie van Amerikaanse olieboeren nu afneemt.
Verder zien we dat in Nigeria de productie afneemt met maar liefst 600.000 vaten per dag als gevolg van militante aanvallen (op Chevron productiefaciliteiten).
Ook Canada verliest enige barrels als gevolg van bosbranden.

Amerikaanse schalieolieproductie wordt blijkbaar toch geraakt door de lage olieprijs. Deze week werden drie faillissementen gemeld in deze sector en het suggereert dat schalieolie zelfs moeite heeft om te overleven bij een olieprijs van 45 dollar.
Het beleid van de Opec lijkt te werken: geen productieverlaging, zelfs niet bij extreem lage olieprijzen waardoor olieproducenten met een hoge kostprijs zoals Amerikaanse schalieolie uit de markt wordt gedreven. Het gevolg is op termijn een daling van de productie, echter buiten de Opec, en een hogere olieprijs. Toch verwacht de IEA dat mondiale olievoorraden zullen blijven stijgen in de eerste helft van 2016. De productie van Iran bijvoorbeeld, is al bijna op het pre-sanctieniveau.

Courtesy van RBC Royal Bank NV - Foreign Exchange Trading Dutch Caribbean

 

 


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.