Al het nieuws

Van onze redactie

New York - De Amerikaanse aandelenmarkten moesten flink terrein prijsgeven. De winsten die tot dusver dit jaar waren geboekt, zijn daardoor weggesmolten. Met name de sterke koers van de dollar ten opzichte van de euro drukte het sentiment, net als de dalende prijzen van grondstoffen.

De toonaangevende Dow-Jonesindex, die begin vorige week nog een nieuw record vestigde, eindigde 1,9 procent lager op 17.662,94 punten. De bredere S&P 500 daalde 1,7 procent tot 2.044,17 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq leverde eveneens 1,7 procent in en sloot op 4.859,80 punten.

De beurskoersen op Wall Street stonden eind vorige week ook al onder druk. Beleggers vrezen dat het herstel van de economie en de arbeidsmarkt dusdanig snel gaat, dat de Federal Reserve weleens snel de rente zou kunnen verhogen. De koepel van centrale banken houdt die al jaren op een historisch laag niveau om de economie te ondersteunen. Daar heeft ook de aandelenhandel flink van geprofiteerd.

Vrijwel alle dertig hoofdfondsen in New York stonden in het rood. De sterkste daler was industriereus United Technologies met een verlies van 3,6 procent. Chipfabrikant Intel leverde eveneens meer dan 3 procent in. De banken Goldman Sachs en JPMorgan Chase verloren respectievelijk 2,8 en 2,5 procent.

Chemieconcern DuPont stond met een plusje van 0,3 procent bovenaan de Dow en was daarmee het enige hoofdfonds dat het hoofd boven water hield. Voor farmaceut Pfizer bleef de schade beperkt tot 0,7 procent, sportkledingfabrikant Nike hoefde ‘slechts’ 0,9 procent in te leveren.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.