Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Eugene Rhuggenaath (PAR) is de populairste politicus van dit moment. Dat blijkt uit het overzicht van de persoonlijke stemmen behaald bij de Statenverkiezingen van afgelopen vrijdag, waarbij PAR als grote winnaar uit de bus is gekomen. Rhuggenaath heeft bij deze verkiezingen 15.049 stemmen behaald, ofwel 82 procent van het totaalaantal PAR-stemmen.


rhuggenaathOp de tweede plaats volgt Gerrit Schotte (MFK) - de voor ambtelijke corruptie veroordeelde oud-premier die met zijn Blok van 12 heeft getracht de verkiezingen te saboteren - met 8.888 persoonlijke stemmen (56 procent). Schotte, die bij de laatste verkiezingen steeds de meeste persoonlijke stemmen wist te behalen, heeft bij deze verkiezingen die plaats moeten afstaan aan Rhuggenaath.
Bij de MAN gaan de meeste persoonlijke stemmen naar Steven Martina, nummer twee op de lijst van de sociaaldemocratische partij. Met 5.864 stemmen (36 procent) heeft de zoon van oud-premier en voormalig MAN-leider Don Martina meer stemmen weten binnen te halen dat de voorman van de blauwe partij, Hensley Koeiman (4.935 stemmen, oftewel 31 procent). Alle andere kandidaten die ook bij de verkiezingen van 2016 hoog op de MAN-lijst hebben gestaan, zijn er bij deze verkiezingen op achteruit gegaan.
Op nummer vier voor wat betreft de meeste persoonlijke stemmen staat Amparo dos Santos van Kòrsou di Nos Tur (KdNT). Ook hij is er echter op achteruit gegaan: bij de verkiezingen van vorige week behaalde de zakenman 5.369 stemmen (72 stemmen). In oktober van vorig jaar was dit aantal nog 5.907.
Gilmar ‘Pik’ Pisas, huidig interim-premier en vierde op de MFK-lijst, belandt op de zesde plaats met 3.247 stemmen. Het is voornamelijk aan Pisas te danken dat MFK gegroeid is, want Schotte zelf krijgt slechts een fractie meer stemmen dan in oktober 2016 toen hij 8.854 stemmen op zijn naam kreeg. Ook Charles Cooper draagt bij aan de groei van de partij. Hij deed voor het eerst mee op de lijst van MFK, maar als bekend politicus (voorheen MAN en PAS) behaalde hij slechts 894 stemmen.
Suzy Camelia-Römer wist met haar eigen partij PIN 2.559 stemmen naar zich toe te trekken (61 procent). In 2016 haalde ze als nummer twee op de PNP-lijst 3.443 stemmen, meer dan partijleider Humphrey Davelaar (1.689). Bij de afgelopen verkiezingen kreeg laatstgenoemde overigens maar 989 stemmen. Tweede bij de PNP, Ornelio ‘Kid’ Martina, pakte er 849.
Omayra Leeflang van Un Kòrsou Hustu behaalde bij de laatste verkiezingen 2.097 persoonlijke stemmen. In 2016 waren dit er nog 3.512. Haar lukt het niet om een zetel te bemachtigen voor deelname in de Curaçaose Staten. Bij PAN-FOL scoort Anthony Godett, tweede op de lijst, hoger dan partijaanvoerder Amado Rojer, namelijk 545 tegenover 179. Bij Pueblo Soberano (PS) is het opvallend dat partijleider Jaime Córdoba minder stemmen binnensleept (1.490) dan nummer drie op de lijst, Ruthmilda Larmonie-Cecilia (1.722). Melvin Cijntje krijgt als nummer twee op de lijst slechts 236 stemmen. René Rosalia van Kousa Promé (KP) is goed voor 1.333 stemmen van het totaal van 1.975 stemmen op zijn partij. Marilyn Moses van Movementu Progresivo (MP) kreeg het vertrouwen van 2.489 kiezers, 64 procent van het totaal op haar partij. MAN-overloper Gassan Dannawi behaalde 501 stemmen, als tweede op de MP-lijst. In 2016 kreeg hij bij de MAN 439 stemmen (vijfde op de lijst). 


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.