Werk blijft mogelijk neergelegd; geen oplossing in commissie

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Een commissie die tot een oplossing moest komen voor de staking bij vuilophaalbedrijf Selikor is er niet uitgekomen en volgens niet bevestigde berichten blijft de staking gehandhaafd. Uit een gesprek van deze krant met Gregory Wilson van de ambtenarenbond Abvo, blijkt dat hij de staking ‘buitenproportioneel’ vindt voor een kwestie die sec gezien niet zozeer gaat over Selikor, maar de verhouding tussen uitzendkrachten en het uitzendbureau in relatie tot Selikor.

F01Selikor staking blokkade 4De kwestie gaat namelijk over uitzendkrachten die soms al drie en vier jaar via een uitzendbureau werkzaam zijn bij het vuilverwerkingsbedrijf als vuilnisman. Deze personen worden nu door Selikor eruit gezet omdat zij een negatieve beoordeling zouden hebben gekregen.

Abvo heeft weliswaar een afgevaardigde Selikor-werknemer in de commissie zitten, samen met een vertegenwoordiger van de bond BTG en een management-lid, maar heeft volgens Wilson nimmer opgeroepen tot een staking. En, sterker nog, is het met een staking, naar nu blijkt, ook helemaal niet mee eens.

‘Werknemer zelf spelletje stoppen’
Wilson noemt het ‘een spelletje van het bedrijf om te bezuinigen en geen verantwoordelijkheid te nemen als het gaat om het afdragen van belasting en sociale premies’. ,,Als een uitzendkracht al drie of vier jaar werkt bij een bedrijf, dan lijkt het mij meer dan logisch dat hij zijn functie ter discussie stelt bij het uitzendbureau of het bedrijf waar hij gedetacheerd is. Of het uitzendbureau moet een vaste betrekking aanbieden of kan meehelpen onderhandelen over een aanstelling bij het bedrijf. Maar nu laten we alles uit de hand lopen en nemen vervolgens draconische maatregelen zoals een staking. We laten het zelf toe dat iemand drie of meer keer tijdelijk wordt aangesteld bij een bedrijf zonder dat er een contract wordt aangeboden.” Als Abvo het over ‘actie’ heeft is dat overigens volgens Wilson niet per definitie en gelijk een staking. ,,Dan gaat het in eerste instantie om het voeren van overleg. Lukt dat niet, dan schakel je een ombudsman in of de persoon in kwestie begint een rechtszaak met een (pro deo) advocaat. Deze uitzendkrachten die nu ‘ontslagen’ worden bij Selikor, zijn bovendien geen lid van Abvo.”

Wilson legt uit dat het gesprek met Selikor meer in het algemeen moet gaan over het aantal vacatures dat er is, hoe die ingevuld worden, of er weer uitzendkrachten worden aangetrokken of dat het vaste aanstellingen worden.

In andere media stelt BTG-voorzitter Frensley Sillé dat de medewerkers geen vast contract kregen nadat ze al zoveel jaar werkten bij Selikor, omdat ze een slechte beoordeling kregen. Hij vindt het echter vreemd dat deze personen drie of vier jaar bij het bedrijf werken en nu ineens slecht beoordeeld worden.

De actie duurt voort maar de barricades bij het keuringslokaal naast het Selikor-kantoor gelegen, zijn opgeheven.
De directeur van Selikor, Welsey Kook, is onbereikbaar voor commentaar en ook is niet bekend of er een kortgeding is of wordt aangespannen om de staking te stoppen.

Selikor-directeur verrast
Wesley Kook was verrast door de actie van het personeel. Sinds donderdag hebben de werknemers van het vuilophaalbedrijf het werk neergelegd. Kook, de directeur van Selikor, bevindt zich in Nederland en reageerde op Hoyer 1 op het personeelsprotest. Tijdens het interview weerlegde hij de aantijgingen van vakbond BTG en plaatste hij het bedrijfsbeleid in perspectief. Selikor treft sinds maart 2023 voorbereidingen om negen van de twaalf uitzendkrachten in vaste dienst te nemen. Deze negen personen komen voor een vast contract in aanmerking, nadat ze minstens twee jaar gedetacheerd zijn bij het vuilophaalbedrijf. Deze groep van tijdelijke krachten voldoet aan de voorwaarden en is positief beoordeeld. De reuring van de afgelopen dagen draait om de drie uitzendkrachten die niet door de ‘keuring’ van Selikor zijn gekomen. Kook benadrukt dat hier geen sprake is van onwil, of onrecht. Het bedrijf volgt de interne procedures. ,,Na het verstrijken van het uitzendbeding worden contractanten niet automatisch in vaste dienst genomen. Als we iemand in loondienst nemen, moeten we er zeker van zijn dat dit verantwoord is. Werknemers moeten onder andere een verklaring van goed gedrag kunnen overleggen. Bij deze drie gevallen zijn er tekortkomingen geconstateerd. Desondanks is het bedrijf bereid om de gesprekken voort te zetten.’’


Laatste nieuws

Apotheken maandag

Maandag 29 april 2024
PUNDA

Sta. Rosa, tel.:7365650

OTROBANDA

Sta. Maria, tel.:8680800

Wega di Number Kòrsou

Vrijdag 26 april 2024

1383 - 3651 - 6791