Al het nieuws

Slechte uitvoering schakelprogramma zorgt voor veel stress

Kralendijk - Van onze correspondent
Na een chaotische maandagochtend en -middag leek WEB de stroomvoorziening aan het einde van de dag redelijk onder controle te hebben. Vanwege het uitvallen van een van de transportkabels bleef de situatie echter kritisch. Reden voor WEB om voor onbepaalde tijd met een schakelschema te werken. Achteraf blijkt dat de problemen met de kabel al veel langer bekend waren.

F13 stroomIn een persbericht van maandagmiddag verzekerde WEB dat het probleem niet te maken heeft met een gebrek aan productiecapaciteit. ,,Er is een probleem met een van de twee transportlijnen tussen Contour Global Bonaire (CGB) en Water- en Energiebedrijf Bonaire (WEB). Technici hebben de hele nacht en de hele dag hard gewerkt om het probleem op te lossen en de elektriciteit voor een groot deel van het eiland op een gecontroleerde en behoedzame manier te herstellen”, aldus WEB. Gedeputeerde Clark Abraham bevestigde tegenover het Antilliaans Dagblad dat er meer dan voldoende productiecapaciteit is bij CGB.

Een paar jaar geleden waren er ook problemen met de transportlijn waardoor er in de buurt van Karpata een ‘explosie’ plaatsvond. Een betrouwbare bron heeft tegenover het Antilliaans Dagblad verklaard dat de betreffende kabel bij de aanleg al beschadigd is geraakt. Een klein gedeelte is toen ook vervangen, maar niet alles. Eco Power, de voorloper van CGB, was verantwoordelijk voor de aanleg.

Door het uitvallen van een van de twee kabels is de situatie ontstaan dat er te weinig transportcapaciteit is waardoor er voor onbepaalde tijd met een schakelprogramma wordt gewerkt. Abraham verklaarde maandag desgevraagd zich zorgen te maken over het feit dat er nu nog maar 1 transportlijn beschikbaar is en dat, wanneer hier ook problemen mee ontstaan, het hele eiland zonder stroom komt te zitten.

Inwoners lijken, gezien de reacties, geen moeite te hebben met het schakelen maar wel met de slechte uitvoering daarvan. In Zuid-Amerika werken ze veel vaker met een verdeling van de stroom. Iedere dag om precies dezelfde tijd gaat voor 2 uur de stroom eraf, rekening houdend met wijken waar scholen en veel bedrijven zijn gevestigd. Dus woonwijken zoveel mogelijk overdag en de andere wijken na 17.00 uur. Dat geeft mensen zekerheid.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.