Al het nieuws

Hoe een zeilwedstrijdje uitgroeide tot een jaarlijks evenement

Van onze correspondent
Kralendijk - Tourism Corporation Bonaire (TCB) draagt de Regatta Bonaire 2024 op aan Henry Toré, een Lid voor het Leven van de Bonaire Lions Club en een belangrijke figuur in de geschiedenis en ontwikkeling van het evenement. TCB besteedt op haar website uitgebreid aandacht aan de ontwikkeling van de Regatta en aan Toré.

F13 regatta 1De Bonaire Regatta, die voor het eerst op 8 september 1968 heeft plaatsgevonden, is begonnen als een wedstrijdje rond Klein Bonaire. Het evenement werd aanvankelijk uitgelokt door een vriendschappelijke weddenschap tussen Hubert ‘Ibo’ Domacasse en Donald ‘Captain Don’ Stewart, die met hun ‘Boto di Bela Piskadó’ (vissersboten) Sislin en Veila raceten om te zien wie het eerst terug zou zijn bij de pier.

Dat jaar zag Larry Thielgard, die toen voorzitter was van de Bonaire Lions Club (BLC) en een vriend van Captain Don Stewart, het enthousiasme en de populariteit die het evenement teweegbracht. Hiermee in gedachten nam de BLC het initiatief om de race op een meer gestructureerde manier te organiseren. Het jaar daarop is het evenement officieel opgenomen in de agenda van het Bonairiaanse eilandbestuur, met als eerste vermelding ‘26 oktober - Zeilwedstrijden georganiseerd door de Lions Club Bonaire’. De Regatta won snel aan populariteit en werd te groot voor de BLC alleen. In 1971 nam het Toeristenbureau de organisatie van de activiteiten overdag op het water over.

Zelfs nadat de organisatie van de Regatta was overgedragen aan het Toeristenbureau, bleef de Bonaire Lions Club een ondersteunende rol spelen en bijspringen waar dat nodig was. Terwijl de wedstrijden overdag floreerden, merkte de BLC dat er ’s avonds te weinig activiteiten waren voor bezoekers. Het was ’s avonds stil op het eiland, wat voor de Lions Club een reden was om naar oplossingen te zoeken.

In 1983, na 16 jaar van betrokkenheid, heeft de Bonaire Lions Club onder voorzitterschap van Henry Toré het ‘Regatta Festival’ geïntroduceerd. Dit project, dat aan het hoofd van het Toeristenbureau Niki Tromp gepresenteerd werd, voegde volgens TCB een nieuwe dimensie toe aan het evenement door met avondfestiviteiten te komen als aanvulling op de zeilwedstrijden overdag. ,,Henry Toré is van onschatbare waarde geweest voor onze samenleving, niet alleen vanwege zijn bijdragen aan de Regatta, maar ook vanwege zijn inzet voor onderwijs en culturele ontwikkeling op het eiland”, aldus Miles Mercera, de huidige directeur van TCB. ,,Regatta Bonaire 2024 aan hem opdragen is een kleine blijk van onze dankbaarheid voor de erfenis die hij heeft opgebouwd. Zijn visie en leiderschap hebben dit evenement gevormd tot het feest dat het vandaag de dag is.”

In een recent interview met Fuhikubo blikte Thoré terug. ,,In 1983, het enige jaar dat ik voorzitter ben geweest van de Lions Club, presenteerden we het project aan Niki Tromp, hoofd van het Toeristenbureau. Hij sprong nog net geen gat in de lucht uit blijdschap dat er nog iets bij kwam in de Regatta-week.” In een artikel uit de Extra Edishon Deporte van 11 oktober 1983 werd het volgende aangekondigd: ,,Vandaag is de start van de beroemde Bonaire International Regatta. Bezoekers zullen dit jaar zeker helemaal tevreden zijn, want vanavond opent de Bonaire Lions Club officieel het Festival di Regatta ’83.”

F13 regatta 2Het festival veranderde de Breedestraat, de hoofdstraat (tegenwoordig Kaya Grandi), in een levendige en kleurrijke kermis. De straat was versierd met vlaggen en lichtjes, waardoor een feestelijke sfeer ontstond waar zowel de lokale bevolking als bezoekers konden genieten van muziek van lokale bands en optredens van folkloristische groepen. Niets van dit alles zou mogelijk zijn geweest zonder de inspanningen van de heer Henry Toré, nu gepensioneerd na een succesvolle carrière in het onderwijs en bekend om zijn diepe interesse in de sociale, educatieve en culturele ontwikkeling van Bonaire.

Een van de herinneringen van Toré aan de Regatta was de laatste zondag van het evenement toen het Venezolaanse militaire schip T-64, dat mensen, boten en voertuigen naar Bonaire had gebracht voor de Regatta, vertrok. ,,De kade stond vol met mensen die het schip over de horizon zagen verdwijnen. ,,Er viel een stilte en de zondag erna bleef Bonaire ketu ketu (doodstil).”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.