Al het nieuws

Inkomensongelijkheid door lage opleidingsniveau

Van onze correspondent
Kralendijk - Vakbond Union Sindikal Boneriano (Usibo) is bezorgd over de grote afhankelijkheid van factoren buiten het eiland en de inkomensongelijkheid in de gemeenschap.

BONafhankelijkDeze zorgen heeft de vakbond afgelopen week geuit in het eerste gesprek met de nieuwe staatssecretaris van Koninkrijksrelaties en Digitalisering Zsolt Szabó.
Een van de factoren die zeker een directe invloed hebben op de inkomensongelijkheid in de Bonairiaanse gemeenschap is volgens voorzitter van Usibo, Nochi Willem, het feit dat een grote meerderheid van de beroepsbevolking geen basisdiploma heeft om aan een carrière te beginnen en dat de groep vastzit op een lager salarisniveau. Discriminatie op de arbeidsmarkt kan volgens hem ook een factor zijn die het verschil in loonbetaling creëert. De derde factor is uiteraard het feit dat de arbeidsmarkt hogere lonen betaalt voor gespecialiseerde beroepen. Volgens CBS-cijfers uit 2021 zijn de sectoren met de meeste banen in volgorde van aantal werknemers horeca, dienstverlening, zorg, overheid, handel, bouw, cultuur, recreatie, onderwijs, transport, verhuur en vastgoed, energie. industrie, financiële dienstverlening, landbouw, veeteelt en visserij. ,,Terwijl er in de dienstensectoren ongeveer 11.830 banen zijn, zien we in de industriële sector slechts 230 banen en in de voedselproductiesector niet meer dan 20 banen”, aldus Willem.
Dit laatste aantal van 20 banen in de voedselproductie is meteen de tweede zorg van de vakbond. ,,We zijn voor onze bestaanszekerheid, namelijk voedsel, volledig afhankelijk van factoren buiten onze invloed. En dit is een ongezonde ontwikkeling en daardoor hebben voedselimporteurs zo’n invloed dat zij voor een groot deel onze kosten van levensonderhoud bepalen.” Willem pleit ervoor om meer banen in productieve sectoren te creëren en om bewust te gaan investeren in de voedselproductiesector, met behulp van moderne technologieën. ,,In het nieuwe kabinet in Nederland zit een partij die de hoogste bestaanszekerheid in haar vlag heeft, namelijk de partij van de ‘boeren’.”
Bestaanszekerheid is een essentieel onderdeel van het hoofdlijnenakkoord van de PVV/VVD/NSC/BBB-coalitie. ,,Een van de uitgangspunten van staatssecretaris Szabó die hij afgelopen vrijdag met ons deelde, is zelfvoorziening. Voor ons in de vakbonden is de productie van ons eigen voedsel een essentieel onderdeel van het beheersen van onze lokale kosten van levensonderhoud. Als we er samen in slagen een beheerplan voor de lange termijn te ontwikkelen voor de landbouw, veehouderij en de visserij, zullen we onze afhankelijkheid van factoren buiten onze invloedssfeer aanzienlijk verminderen.” Het is volgens Willem tijd om met lokale fondsen, maar ook met fondsen uit Nederland en de Europese Unie geld in te zamelen voor de voedselproductiesector. De LVV en kippenboerderijen bewijzen volgens hem dat er mogelijkheden zijn.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.