Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - De UPB-fractie zegt in een brief aan gezaghebber John Soliano en het bestuurscollege (BC) met stijgende verbazing kennis te hebben genomen van het feit dat Bonaire Holding Maatschappij NV (BHM) de overeenkomst van opdracht met de (statutair) bestuurder van Selibon NV heeft beëindigd en in zijn plaats een eenkoppige directie heeft benoemd, die kennelijk geen management-ervaring heeft met afvalbeheer en of -beleid. Er wordt om opheldering gevraagd over de gang van zaken.

F12 SelibonPer 23 juli 2024 is de voormalig gedeputeerde en voormalig directeur van de Telbo, Edsel Winklaar, benoemd als nieuwe interim-directeur van Selibon. Winklaar volgde hiermee na 12 jaar de vertrekkende Rudsel Leito op. Winklaar is volgens Gerard Chin-A-Lin, voorzitter van de Raad van Commissarissen (RvC), benoemd omdat hij een ervaren directeur op het gebied van overheidsbedrijven is op Bonaire en kennis heeft van publieke administratie en de Bonairiaanse gemeenschap. Leito lag al enige tijd onder vuur omdat hij zou hebben gesuggereerd dat een achterstand in de oplevering van jaarrekeningen bij Selibon veroorzaakt werd door BHM, terwijl hij als directeur daar zelf verantwoordelijk voor was.

BHM is de enige aandeelhouder van Selibon en het gebeuren baart de fractieleden zorgen omdat volgens hen uit de feiten en omstandigheden ‘in toenemende mate blijkt’ dat het beleid van BHM en van de overheid kennelijk niet transparant is. Bovendien zijn de fractieleden van mening dat het nieuwe lid van de Raad van Commissarissen (RvC) van BHM, die pas enkele maanden geleden is aangetreden, en de nieuwe ad-interim directeur van Selibon die recentelijk werd benoemd, alsmede de directeur van BHM, nagenoeg geen kennis en ervaring hebben met ‘waste management’. De fractie zegt niet primair te twijfelen aan de capaciteiten van de drie op het gebied van generieke management skills. ,,Maar voor wat betreft ‘waste management’, de inhoudelijke kennis daarvan, het afvalbeheer en de technische aspecten die daarmee gepaard gaan, lijkt bij geen enkel lid van deze organen de nodige kennis te bespeuren”, aldus de fractieleden in hun brief.

De fractie van Union Patriotico Boneriano (UPB) wil van het eilandbestuur en dan met name van de gezaghebber, weten waarom laatstgenoemde tot op heden de brief van 19 april 2024 van de UPB-fractie over de Selibon-kwestie niet heeft beantwoord. Naast een aantal technische vragen over de deelnemingen en het wel of niet volstorten van de aandelen van Selibon wordt ook opheldering gevraagd over het gebeuren rond het ontslag van Leito. ,,Op 22 april 2024 vond er een vergadering plaats tussen de directeur van BHM (Adely Susana-Jansen) en de directeur van Selibon NV (Leito). De volgende dag werd al op sociale media gepubliceerd dat de directeur van Selibon zou zijn ontslagen. Werd er toestemming verleend door het bestuurscollege aan enige instantie om publiekelijk de directeur van Selibon op zo een mensonterende manier te schande te zetten?”, aldus de fractie. Verder wordt de vraag gesteld of er een proces van hoor en wederhoor is toegepast, voordat er door het BC besloten werd om het stemrecht voor het ontslag van de statutair bestuurders van Selibon aan BHM te verlenen en of er vervolgens sprake is geweest van een transparante sollicitatie- of wervingsprocedure om een nieuwe directeur te rekruteren.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.