Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - De naam van de in 2016 bij een roofoverval op Bonaire doodgeschoten politieagent Ferry Bakx is vorige week alsnog bijgeschreven op het nationaal monument ter nagedachtenis van politiemensen die tijdens hun dienst zijn omgekomen.

F15 BakxDe afgelopen jaren is steeds geweigerd om de naam van Bakx bij 167 andere namen van omgekomen politiemensen te zetten omdat alleen leden van de Nationale politie in de zogenoemde Tuin van Bezinning mogen worden geëerd. Het Korps Politie Caribisch Nederland (KPCN) valt officieel niet onder deze organisatie. Nadat dit standpunt vanuit kringen binnen de Nationale politie en de media aan de kaak werd gesteld nam het bestuur van de stichting het besluit om voor Bakx een uitzondering te maken.

Na 20 jaar bij de politie in Nederland te hebben gewerkt verhuisde Bakx in 2013 naar Bonaire. Hier ging hij aan de slag bij het KPCN maar in 2016 sloeg het noodlot toe. Toen Bakx en een collega na een melding over een woninginbraak bij het huis aankwamen gingen de inbrekers er schietend vandoor. Bakx werd hierbij geraakt en overleed.

Korpschef Alwyn Braaf was samen met voormalig korpschef Jose Rosales en collega Neshanne Trenidad speciaal naar Nederland gegaan om de gebeurtenis bij te wonen.
,,Gisteren hebben we agent Ferry Bakx geëerd met een plekje in de Tuin van Bezinning tijdens een ontroerende ceremonie in Warnsveld. Na een langdurige inspanning en dankzij de steun van velen is het eindelijk gelukt om een uitzondering te maken voor Ferry. Dit stelt ons in staat zijn moed en toewijding passend te eren”, aldus KPCN op haar LinkdIn-pagina.

F15 Bakx 2Korpschef van Politie Nederland Janny Knol en minister Dilan Yesilgoz stonden in hun toespraken uitgebreid stil bij de dood van Bakx. Bij de gedenkplek werd een bloemstuk in de vorm van de Bonairiaanse vlag gelegd. Collega’s die in Caribisch Nederland hebben gediend, legden een bloemstuk met de tekst ‘Vrienden van Bonaire. See you again Ferry’. ,,Het verlies van een collega, waar ook ter wereld, raakt ons diep. Ferry’s moed herinnert ons eraan dat we als politie altijd klaarstaan om anderen te beschermen, zelfs met gevaar voor eigen leven. Ferry blijft altijd in onze harten en gedachten” aldus Braaf in zijn toespraak. ,,De Tuin is slechts een van de vele manieren waarop we laten zien dat we Ferry en alle anderen nooit zullen vergeten. Weggerukt uit ons leven, maar niet uit ons blauwe hart.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.