Al het nieuws

Maatschappij beschikt nog niet over de benodigde vergunningen

Van onze correspondent
Kralendijk - Fundashon Mariadal (FM) kondigde afgelopen maandag officieel de samenwerking aan met de Colombiaanse luchtvaartmaatschappij Servicios Aéreos Panamericanos SAS (Sarpa) voor het uitvoeren van ambulancevluchten vanaf Bonaire. De samenwerking start vandaag maar Sarpa beschikt nog niet over de nodige vergunningen om tussen de eilanden te mogen vliegen, zo blijkt uit antwoorden van FM op vragen van het Antilliaans Dagblad.

F15 BON Zorg verbeterenAls vertrouwde air ambulance-aanbieder op het eiland, heeft Fundashon Mariadal zich naar eigen zeggen altijd ingezet om patiënten op een efficiënte en medisch verantwoorde manier te vervoeren naar gespecialiseerde medische faciliteiten in de regio. ,,De nieuwe samenwerking met Sarpa stelt ons in staat de zorgverlening zoals verder te verbeteren”, aldus FM.

Fundashon Mariadal blijft ook in de nieuwe situatie verantwoordelijk voor de medische zorg, terwijl Sarpa de vluchten met hun gespecialiseerde vliegtuigen zal uitvoeren. ,,Het wordt een betekenisvolle toevoeging aan de bestaande dienstverlening waarbij gevlogen wordt in speciaal ingerichte toestellen van Sarpa waarin twee zorgintensieve patiënten op air ambulancestretchers tegelijkertijd kunnen worden vervoerd. Deze verbetering vergroot FM’s mogelijkheden voor het aanbieden van levensreddende zorg in noodsituaties, bijvoorbeeld in geval van calamiteiten”, zo werd op de persconferentie verteld. Op de vraag hoe vaak er in de laatste 20 jaar twee patiënten tegelijk met spoed moesten worden vervoerd kon geen antwoord worden gegeven.

Tot nu toe werd er samengewerkt met Mediciar, dat onderdeel uitmaakt van Z Air. Dit contract loopt vandaag, op 24 januari, af. Volgens de Curaçao Civil Aviation Authority (CCAA) mag Sarpa echter geen vluchten tussen de eilanden uitvoeren. Directeur Peter Steinmetz van de CCAA liet het Antilliaans Dagblad maandag weten dat Sarpa niet tussen de eilanden heen en weer mag vliegen, ook niet voor medische vluchten en zeker niet als er een provider aanwezig is die de vluchten al zo’n 20 jaar verzorgt. Er is volgens hem een luchtvaartprotocol waarin staat dat deze vluchten uitsluitend mogen worden uitgevoerd door maatschappijen die op de eilanden gevestigd zijn. De Terms of Reverence (ToR) die door FM was uitgeschreven eiste bovendien dat de maatschappij over PH-geregistreerde vliegtuigen moet beschikken. Vliegtuigen in Nederland moeten aan deze registratie-eis voldoen, vliegtuigen van de Nederlands Caribische eilanden moeten een PJ-registratie hebben. Medicair en anderen haakten af vanwege deze eis en nu gaat het ziekenhuis in zee met een maatschappij die een Colombiaanse registratie heeft. Steinmetz zei afgelopen maandag zich niet aan de indruk te kunnen onttrekken dat de ToR ‘op een bepaalde manier’ geschreven is. Een bron die anoniem wil blijven vertelde dat er al testvluchten zijn gemaakt waarbij Colombia was opgegeven als bestemming. ,,In de buurt van Curaçao vroeg de piloot vervolgens toestemming om te mogen landen vanwege een ‘medisch noodgeval.” De vraag ligt voor hoe patiënten vanaf vandaag naar Aruba of Curaçao worden vervoerd. Toch met Medicair of met Sarpa die nog niet over de vergunning beschikt?

Reactie Fundashon Mariadal
In een reactie op de vragen van het kwam Fundashon Mariadal gisteren met de volgende verklaring:
‘Naar aanleiding van uw recente vragen over Fundashon Mariadal, wil ik enkele verduidelijkingen bieden. Echter, ik wil benadrukken dat het voor ons, gezien de continuïteit, veiligheid, kwaliteit van zorg en de privacy van betrokkenen, niet gebruikelijk is om publiekelijk in te gaan op specifieke onderwerpen die buiten ons initiatief om in de media zijn gekomen.
Wat betreft de aanvraag van de benodigde vergunningen: we zijn momenteel nog steeds bezig met dit proces. Daarom kunnen we op dit moment geen verdere details of informatie verschaffen over de voortgang of specifieke aspecten hiervan.
Voor dit project hebben we samengewerkt met een onafhankelijke expert die internationale ervaring heeft met vergelijkbare trajecten. Deze expert heeft bijgedragen aan de opstelling van de Terms of Operation (TO) en alle andere relevante processen van dit traject. Voor de privacy en contractuele redenen kan ik de naam van het betrokken bedrijf hier niet vermelden, maar aanvullende informatie is online beschikbaar.
Over testvluchten: op dit moment hebben we geen informatie beschikbaar over eventuele testvluchten. Wel is het belangrijk om te melden dat er situaties kunnen zijn waarin de behandelende arts aan boord van de air ambulance tijdens een vlucht besluit om de bestemming te wijzigen voor de continuïteit van de zorg, vooral ten behoeve van de patiënt die op dat moment vervoerd wordt.’


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.