Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - De voorlopige resultaten voor september 2023 wijzen op 11.928 stayover bezoekers op Bonaire. Volgens Toerist Corporation Bonaire (TCB) betekent dit een hele kleine stijging in vergelijking met een jaar eerder maar een significante stijging in vergelijking met 2019.

F13 BONOP stijging aantal toeristen cmykIn september 2022 kwamen er 11.853 bezoekers aan op het vliegveld van Kralendijk. Dat er dit jaar 75 meer zijn geteld betekent slechts een stijging van 0,7 procent ten opzichte van vorig jaar maar een aanzienlijke groei van 19,3 procent ten opzichte van het jaar voor de coronapandemie toen de teller stopte bij10.000 bezoekers in september 2019. De belangrijkste markten voor het toerisme op Bonaire blijven dezelfde, met Nederland en de Verenigde Staten voorop. Nederlandse bezoekers waren met 5.769 aankomsten goed voor 48 procent, terwijl de 2.525 toeristen uit de Verenigde Staten in september 2023 zorgden voor 21 procent van het totale aantal bezoekers.

Curaçao blijft een belangrijke rol spelen in het toeristische landschap van Bonaire, met 1.904 (16 procent) bezoekers van het naburige eiland. Andere belangrijke markten die bijdragen aan het toeristische succes van Bonaire zijn Aruba, Duitsland, België, Brazilië, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Colombia en Zwitserland. Uit deze lijst ontpopte Duitsland zich in september 2023 als een sterke markt, met 271 geregistreerde stayover-bezoekers. Dit plaatst Duitsland in de lijst met best presterende markten voor wat betreft de afgelopen maand.

Wanneer wordt ingezoomd op de leeftijden en de wat meer specifieke herkomst blijkt dat de leeftijdscategorie van 45 tot 54 het meeste voorkomt onder de bezoekers, wat volgens TCB de aantrekkingskracht van Bonaire op volwassen reizigers die op zoek zijn naar diverse ervaringen benadrukt. Voor wat betreft de VS zijn de belangrijkste staten waaruit bezoekers afkomstig zijn Florida, Californië, Texas, New York, Colorado, Pennsylvania, North Carolina, Virginia, Georgia en New Jersey. De belangrijkste herkomstregio's van Nederlandse bezoekers waren Zuid-Nederland, Noord-Nederland en Noord-Brabant.

De telling van het aantal cruisetoeristen loopt altijd een maand achter. In augustus meerden er slechts vier cruiseschepen af in de haven van Kralendijk die samen toch nog goed waren voor 19.747 cruisebezoekers. Dit is een gemiddelde van 5.000 passagiers per schip.
www.bonaireisland.com

 


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via www.online.ad.cw.

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.