Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - Het mbo Bonaire heeft met een boottocht gevierd dat het eindelijk mogelijk is om in het Papiamentu verder te leren voor Zelfstandig werkend kok op BBL (beroeps begeleidend leren) niveau 3. Een wetswijziging maakt dit sinds het najaar van 2022 mogelijk. De opleiding is ook te volgen in het Nederlands.

F14 BON koksopleidngHet mbo Bonaire heeft de wetswijziging met beide handen aangepakt en de nieuwe ‘werken en leren’-opleiding ontwikkeld. Om er meer bekendheid aan te geven ging de boot langs verschillende restaurants om daar een symbolisch cadeau af te geven. In het cadeau zaten flyers van de opleiding om uit te delen onder de medewerkers en in een bijgevoegd gedicht wordt stilgestaan bij het feit dat er jaren is geknokt om dit voor elkaar te krijgen.

Op de boot was een delegatie aanwezig van het mbo, de Raad Onderwijs Arbeidsmarkt (ROA) Caribisch Nederland, twee oud-studenten van de koksopleiding niveau 2 en Nina den Heyer die sinds 1 december hoofd is van OCW RCN. Ze meerden eerst aan bij Buddy Dive en voeren daarna verder naar Divi Flamingo en Plaza Beach & Dive resort. Nina den Heyer verklaarde dat studenten die voorheen ‘buiten de boot’ vielen nu de kans krijgen op een goede toekomst: ,,Taal mag voor deze specifieke groep zeker geen belemmering zijn om hun opleiding te kunnen afronden om vervolgens volwaardig mee te doen op onze lokale arbeidsmarkt”, aldus Den Heyer. Liset de Keijzer, unitdirecteur mbo, vulde haar aan. ,,De start van onze BBL-opleiding Zelfstandig werkend kok is ontzettend belangrijk voor de professionalisering van onze horecabedrijven én een geweldige kans voor studenten die zich verder willen ontwikkelen. Een ingewikkelde wetswijziging was nodig om de opleiding in het Papiamentu te mogen aanbieden en we zijn blij dat het gelukt is.”

Ook de oud-studenten zijn zeer enthousiast over de nieuwe Papiamentstalige opleiding. Rhashindra Donge, leermeester bij Plaza Beach & Dive resort en eerste vrouwelijke Caribbean Chef of the Year noemt het een groot pluspunt voor Bonaire: ,,Ik ben verliefd op mijn werk en ik doe het met liefde. En dankzij deze nieuwe opleiding kan ik nog verder komen in mijn carrière.” Ook oud-studente Maxima Upia Mieses ziet het als een grote kans om de vervolgopleiding op haar ‘Dushi eiland Bonaire’ te kunnen volgen. ,,Het is heel belangrijk dat wij onze culinaire creativiteit blijven ontwikkelen en nooit stoppen met onze droom na te jagen.” De opleiding start in augustus 2023. Inschrijven hiervoor kan vanaf nu via de website.
www.mbobonaire.com.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.