Al het nieuws

‘Scholing moet beter aansluiten op onderwijswensen bedrijfsleven’

Van onze correspondent

Kralendijk - In het nieuwe schooljaar 2020-2021 zullen door de unit MBO van de Scholengemeenschap Bonaire (SGB) meer dan 29 verschillende opleidingen aan de studenten worden aangeboden.

bonmboDaar vallen ook een aantal nieuwe studierichtingen onder, die met concrete steun vanuit de overheid en het bedrijfsleven tot stand zijn gekomen. Hiermee hoopt het MBO beter te kunnen aansluiten op de onderwijswensen die leven binnen het bedrijfsleven in Caribisch Nederland (CN).

Tijdens een persconferentie afgelopen woensdag werd deze ontwikkeling door verschillende sprekers uiteengezet. Zo zal er het komende schooljaar, na een verzoek uit de branche, een aparte opleiding kinderopvang van start gaan.

Daarnaast komt er, op nadrukkelijk op verzoek van de Justitiële Inrichting Caribisch Nederland (JICN), een versnelde opleiding ‘Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen’. Deze opleiding is bedoeld voor medewerkers die al bij instellingen aan het werk zijn. Ook komen er opleidingen voor de sectoren sport en toerisme op het hoogste mbo-niveau, om zo aan de groeiende vraag naar managementfuncties te kunnen voldoen.

Tot slot komt er een volledig vernieuwde ICT-opleiding. Er is een groot tekort aan goed opgeleide ICT’ers op Bonaire en in de regio, maar eerdere pogingen om op Bonaire een IT-opleiding op te zetten waren niet erg succesvol.

Door de razendsnel veranderende IT-wereld hangt daar namelijk een jaarlijks terugkerend prijskaartje aan, die voor een schoolorganisatie normaal gesproken niet op te brengen is. Daarom is het dit keer anders aangepakt. Bij een inventarisatie in 2019 door de Rijksdienst Caribisch Nederland (RCN) bleek bij alle betrokken partijen de wens aanwezig te zijn om het tekort lokaal op te lossen. Ook bleek dat bedrijven bereid waren actief aan een opleiding mee te werken, bijvoorbeeld in de vorm van het leveren van praktijkdocenten.

Daarna is er samenwerking gezocht met de Regionaal Opleidingscentrum (ROC) Mondriaan uit Den Haag), wat leidde tot de nieuwe opleiding ‘IT systems & devices’. In samenwerking met het openbaar lichaam Bonaire (OLB) is er een eigen praktijkgebouw gevonden, dat wordt ingericht met de meest geavanceerde apparatuur, zodat de studenten kennis kunnen nemen van de allernieuwste technieken. Om die aanschaf mogelijk te maken, heeft het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) een extra subsidie van 200.000 euro beschikbaar gesteld. Door Telefonia Bonairiano nv (Telbo) is er een heel snelle internetverbinding aangelegd die volledig door het overheidsbedrijf wordt gesponsord. RCN en andere bedrijven garanderen verder stagemogelijkheden en leer-werkplaatsen.

Daarnaast werd op de persconferentie gemeld dat de nieuwbouw van het gedeelte voor het mbo binnenkort van start zal gaan. De bouw was onder andere vertraagd door de archeologische vondst van een oude indiaanse nederzetting op de plek waar het nieuwe gebouw moet komen. De nieuwe mbo-behuizing moet in 2022 klaar zijn.

www.mbobonaire.com

 


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.