Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - ,,Capgemini is helemaal niet eerder met de auditing begonnen vanwege de druk die zou worden uitgeoefend vanuit de inspectie, OCW en/of staatssecretaris Dekker.

verdraaidefeiten

Het bezoek en huidig onderzoek is al in november 2014 met de coördinator van het bedrijf besproken. De feiten worden iedere keer verdraaid”, vertelt Frans Lauxen, voorzitter van het bestuur van de Stichting Scholengemeenschap Bonaire (SGB) enigszins geagiteerd. Hij wil graag zijn kant van het verhaal vertellen en de feiten zoals die volgens hem zijn weergeven.
Het van oorsprong Franse consultancybedrijf Capgemini werd in mei 2013 door het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW) ingehuurd om een onderzoek te doen naar het reilen en zeilen van de SGB. In augustus 2013 bracht het bedrijf het rapport uit. Dit rapport bleef volgens de voorzitter geheim en werd niet openbaar gemaakt. Kort samengevat kregen zowel de SGB als OCW huiswerk. De SGB moest een verbeterplan opstellen en in gang zetten, de organisatie herstructureren, haar financiële huishouding op orde brengen en bestuurscoaches aanvaarden. Het ministerie kreeg de opdracht om de achterstallige gelden van 2011- 2013 uit te betalen en de bekostiging vast te stellen in verband met de toekomst van de SGB. Volgens Lauxen heeft het bestuur zich aan alle afspraken gehouden maar het ministerie niet. ,,De staatssecretaris komt iedere keer met nieuwe voorwaarden”, zo stelt de voorzitter. Nadat het bestuur en directie het verbeterplan klaar hadden, is in november 2014 in overleg met Capgemini besloten dat consultants van het bedrijf eind maart 2015 zouden komen om de audit te doen.
Na het rapport ging het bestuur van de SGB in goed vertrouwen aan de slag met de genoemde verbeterpunten. Lauxen was dan ook verbaasd toen twee maanden na het rapport van Capgemini Herman Buurkes de Vries plotseling op de Bonairiaanse stoep stond met de mededeling dat hij de nieuwe interim-directeur was. Er volgde een schrijven met OCW. Het debacle werd opgelost en de nieuwe uit het niets verschenen interim-bestuurder keerde onverrichter zake met het eerste vliegtuig terug naar Nederland. Dat viel niet in goede aarde bij staatssecretaris Dekker die het bestuur onder curatele plaatste.
Frans Lauxen werd als voorzitter van het bestuur van de SGB uitgenodigd om naar Den Haag te komen om een zogeheten herenakkoord af te sluiten met onder andere Gerard Maas, projectleider onderwijs bij het OCW. De bedoeling van dit akkoord was om uit de impasse te geraken. Volgens de voorzitter verstrekte OCW geen middelen maar stelde het wel iedere keer nieuwe voorwaarden.
In juni 2014 tekende het bestuur van de SGB het ‘Akkoord van Rincon’. Dit akkoord is een overeenkomst tussen OCW, de VO-raad en de SGB. De betrokken partijen leken overeenstemming te hebben bereikt. Twee maanden later had het OCW het akkoord echter nog steeds niet ondertekend. De staatssecretaris had aanvullende voorwaarden die aan de overeenkomst moesten worden toegevoegd.
Op 1 december was het dan zover. Het bestuur leverde het verbeterplan in en eind maart 2015 zou Capgemini komen om hierover rapport uit te brengen.
Het ministerie kwam ook gedeeltelijk over de brug. OCW beloofde drie miljoen beschikbaar te stellen voor het verbeterplan. Er werden twee bestuurscoaches aangewezen vanuit de VO-raad (sectororganisatie voor voortgezet onderwijs). En het ministerie liet per brief weten dat de SGB 3-5 miljoen voor de materiële bekostiging zou krijgen. Ondertussen stelde het bestuur - zoals hen eerder was verzocht en later werd ontkend - een nieuwe directeur aan. Lydia Emerenciana was volgens Lauxen veruit de beste keuze uit drie kandidaten. Al werd snel duidelijk dat de keuze voor Emerenciana de staatssecretaris niet beviel. Volgens Lauxen werd hem zelfs door een van de hoofden bij het ministerie medegedeeld dat daar politieke problemen van zouden komen.
De huidige gang van zaken gaat de voorzitter aan het hart. Het is slecht voor de leerlingen, het personeel, de SGB en de samenleving van Bonaire. Volgens Lauxen bestaat de school globaal uit 70 procent Bonairianen, 15 procent Zuid-Amerikanen en 10 tot 15 procent Nederlanders. De Nederlanders vormen dus de minderheid en alleen al daarom zou men in Den Haag naar zijn mening meer rekening moeten houden met de situatie hier. ,,Ja, het onderwijs moet beter en daar werken we hard aan. Maar het OCW wil alles in eigen handen houden en te snel. De staatssecretaris en de minister horen de voorwaarden te scheppen, te faciliteren en dat doen ze niet. We hebben Dekker vier keer uitgenodigd, maar hij wil niet naar ons luisteren. We willen met constructief overleggen over hoe verder. We willen het samen oplossen. Maar het kan niet zo zijn dat wij zonder enig overleg en zonder gehoord te worden simpelweg moeten doen en uitvoeren wat zij daar in Nederland zeggen. Dat lijkt erg op psychische slavernij en neokolonialisme”, aldus Lauxen.

 


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.