Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - Dr. Ank Klomp heeft heel veel heen en weer gereisd tussen Nederland en Bonaire gedurende de jaren zestig. Zij heeft toen onderzoek gedaan naar de politiek op Bonaire en naar het oude Bonairiaanse woonhuis. Haar boek ‘Politiek op Bonaire’ is nu nog steeds actueel. In die periode kreeg zij ook een ‘Beku’ (Bonairiaanse fluit) en een mooi gedecoreerde waardevolle karkó (Strombus gigas, zeeschelp) in haar bezit. Beide zijn Bonairiaanse muziekinstrumenten.
Klomp, die nu in Nederland woont, vond dat wat van Bonaire was ook terug moest naar Bonaire en deze twee artefacten dus ook thuishoorden op het eiland.
Ze had al eerder al haar archief-, studie- en fotomateriaal overgedragen aan het archief van FuHiKuBo (Fundashon Históriko Kultural Boneriano). En vorige week kwam Ria Heitkönig dus de fluit en de karkó die in het bezit van Klomp waren, terugbrengen. Boi Antoin nam als president van FuHiKuBo en Fundashon Mangazina di Rei de twee waardevolle artefacten met genoegen in ontvangst.
De karkó wordt ondergebracht in de collectie van FuHiKuBo en de ‘beku’ wordt onderdeel van de permanente tentoonstelling over slavernij van Mangazina di Rei.
Over de karkó schreef Klomp dat die oorspronkelijk toebehoorde aan de broer van Paulita Goedgedrag die toen in Rincon woonde. Haar broer blies en bespeelde de karkó tijdens de viering van Simadan in de ‘Club Boneriano’ op Aruba.
De beku kreeg zij van een fluitist die voor haar speelde en waarvan zij opnames maakte. Op een van de opnames zijn twee beku’s te horen. Zo laat Antoin weten.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.