BES

Op Statia en Saba beschermde gebieden aangewezen

Van onze correspondent
Den Haag - Voor Sint Eustatius wordt vanuit het Rijk extra aandacht gegeven aan de toekomstvastheid van ruimtelijke ontwikkelingen in het licht van klimaatmitigatie- en adaptatiedoelen.

BEStoekomstOp Saba zijn in het Ruimtelijk Ontwikkelingsplan Caribisch Nederland (ROCN) drie gebieden aangewezen waarin geen ontwikkeling is toegestaan.
Op Statia zijn in het Ruimtelijk Ontwikkelingsplan (ROP) reeds mogelijkheden opgenomen voor de opwekking van geothermische energie en de plaatsing van windmolens. Daarnaast zijn er twee beschermde natuurparken, het Sint Eustatius National Marine Park en het Quill/Boven National Park. In deze gebieden zijn geen ruimtelijke ontwikkelingen toegestaan die in strijd zijn met de beschermde status, ook niet in bufferzones. Buiten de bovengenoemde natuurparken zijn er gebieden met belangrijke ecologische waarden. Vanwege de aanwezige waarden investeert het Rijk als uitwerking van het Natuur- en Milieubeleidsplan (NMBP) in deze gebieden. Ook hier zijn geen ruimtelijke ontwikkelingen toegestaan. Buiten deze beschermde natuurgebieden kunnen ook belangrijke natuurwaarden aanwezig zijn, waarmee rekening dient te worden gehouden in het ROP. Op Sint Eustatius zijn het centrum en de baai van Oranjestad als beschermd stadsgezicht en gebied van archeologische waarde aangeduid. Daarnaast zijn er over het gehele eiland archeologische vindplaatsen. Ook is er een archeologische verwachtingskaart beschikbaar waarin de waarschijnlijkheid van archeologische vondsten is weergegeven.
Aangezien op Saba nog geen ROP bestaat, zijn de meeste gebieden niet gedefinieerd. Wel is een aantal gebieden al op nationaal niveau vastgesteld: het luchthaventerrein en de natuurparken. Er zijn drie natuurparken die op Rijksniveau zijn vastgesteld: het Saba National Marine Park, het Mount Scenery National Park en de Sababank, waarvan een gedeelte binnen de territoriale wateren van Saba valt. In deze rgebieden zijn geen ontwikkelingen toegestaan die in strijd zijn met de beschermde status. Gezien de doelstellingen van het NMBP zal onderzocht worden of uitbreiding van bufferzones wenselijk is. Het Juancho E. Yrausquin Airport is de enige luchthaven op het eiland. Het luchthaventerrein is al vastgesteld. Verder zijn de huidige en de toekomstige locaties van haventerrein aan de zuidkant van het eiland van belang voor de bereikbaarheid via zee.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.