BES

Van onze correspondent

Kralendijk - In het tweede kwartaal van 2020 waren consumentengoederen en diensten op Bonaire, Sint Eustatius en Saba 1 tot 1,5 procent goedkoper dan een jaar eerder.

besconsumentenprijzenDit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de consumentenprijsindex Caribisch Nederland. Op Bonaire daalde het gemiddelde prijspeil met 1,4 procent ten opzichte van het tweede kwartaal van 2019, op Statia 1,3 procent en op Saba 1,1 procent. De prijsdalingen zijn volgens het CBS grotendeels toe te schrijven aan de toeslagen die de overheid per 1 mei 2020 verstrekt op elektriciteit, water en internet. De vaste gebruikstarieven voor elektriciteit en water zijn hierdoor nul en op vaste internetverbindingen is een maandelijkse korting van 25 dollar. Het effect van de toeslagen is duidelijk zichtbaar in de uitkomsten, terwijl de tarieven van april 2020 ook meetellen in de cijfers voor het tweede kwartaal.

 

Door de overheidsmaatregelen daalden de prijzen voor telecommunicatie op Bonaire met gemiddeld 19,4 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020. Elektriciteit was in het tweede kwartaal 11,7 procent goedkoper dan een kwartaal eerder en water 11,2 procent. Op Sint Eustatius was dit respectievelijk 17,6 procent, 7,0 procent en 6,7 procent. Verder daalde de benzineprijs op Statia met 13,0 procent ten opzichte van het eerste kwartaal. De prijzen voor kleding en schoeisel zijn gemiddeld met 8 procent gedaald ten opzichte van een kwartaal eerder. Op Saba zorgden de overheidsmaatregelen ervoor dat in het tweede kwartaal de prijzen voor elektriciteit met gemiddeld 16,8 procent daalden en telecommunicatie 12,6 procent goedkoper werd ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020. Kleding en schoeisel was ruim 7 procent goedkoper dan een kwartaal eerder. Door de overheidsmaatregelen waren veel diensten beperkt beschikbaar in het tweede kwartaal van 2020. Hierdoor konden voor sommige producten niet altijd prijzen waargenomen worden. Op Saba was in april geen prijswaarneming in de winkels mogelijk. Voor deze producten heeft het CBS gekozen voor een passende schattingsmethode. De cijfers over het tweede kwartaal van 2020 zijn voorlopig en worden definitief vastgesteld bij de publicatie over het derde kwartaal van 2020.

Wilt u meer informatie? Neem een online abonnement op de krant.

 


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.