Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Eigenaren moeten hun huisdier verplicht laten steriliseren. Inspecteurs bij het ministerie van Natuur worden belast met de eerste handhavingscontrole.

arudierenwetIs er sprake van ernstige mishandeling, dan grijpen de politie en het Openbaar Ministerie in. Dit staat in de eerste versie van de Landsverordening dierenwelzijn. Begin september krijgen burgers inspraak en kunnen ze hun mening over de nieuwe wet geven. Minister Ursell Arends (Raiz) heeft dit maandag bekendgemaakt.
De Dierenwelzijnswet bevindt zich in de adviesfase. Vanaf 2 september is het wetsvoorstel te vinden op de website www.publico.aw. Alle stakeholders, zoals dierenartsen, politie, Directie Landbouw en stichtingen, kunnen hun mening over de wet geven. De bevolking is ook een stakeholder, de minister hoopt dat veel burgers hun mening willen geven. ,,De Wet dierenwelzijn moet in de samenleving grote steun krijgen”, vindt Arends.
Bij de MFA in Savaneta en Paradera zullen informatiebijeenkomsten worden gehouden om burgers de kans te geven vragen te stellen en hun standpunt te geven. In de MFA Savaneta is de bijeenkomst op woensdag 4 september. In Paradera is de bijeenkomst op vrijdag 6 september. De tijden zijn van 18.00 tot 19.00 uur.
De Dierenwelzijnswet vloeit voort uit het beleidsplan Dierenwelzijn 2024-2029. De conceptwet die er nu ligt, richt zich op drie doelen. Huisdieren beschermen en hun veiligheid garanderen. Straffen en sancties voor mensen die dieren mishandelen. Structuur aanbrengen in het bezitten van een dier.
Om deze doelen te bereiken, worden vier beleidsmaatregelen ingevoerd. Als eerste een verplichte registratie via een microchip. Alle huisdieren moeten voorzien zijn van zo’n chip. Ten tweede moeten alle huisdieren gesteriliseerd zijn. Als derde komt er regelgeving voor fokkers. Zij moeten geregistreerd staan en aan strikte voorwaarden voldoen. Als vierde komen er regels waaraan een eigenaar moet voldoen.
Minister Arends voert de maatregelen in op twee niveaus: administratieve handhaving en strafrechtelijke handhaving. Het ministerie van Natuur neemt de administratieve handhaving op zich. Er komen inspecteurs die controleren of de regels worden toegepast. Deze controle was eerst in handen van het Korps Politie Aruba (KPA).
De politie houdt de strafrechtelijke handhaving. Als er ernstige zaken van mishandeling, wreedheden en verwaarlozing zijn, zullen de politie en het Openbaar Ministerie optreden. De minister doet er alles aan om verdachten van strafbare feiten zo snel mogelijk voor de rechter te brengen.
Het ministerie van Natuur is bezig met een voorlichtingscampagne over de nieuwe wet. Bij de promotie wordt Ty Figaroa ingezet om het thema nog beter en pakkender naar voren te brengen.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.