Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Aruba Airport begint medio oktober met de bouw van een nieuwe vertrekhal met extra gates. Met aannemer Abo Projects is een contract ondertekend. Het gaat om de volgende fase van het Gateway 2030-project, fase 1B.

ARUgatesAruba Airport Authority (AAA) heeft dit bekendgemaakt. Fase 1A werd recent opgeleverd, dat is de nieuwe Amerikaanse vertrekhal die begin 2025 operationeel zal zijn.
De aannemer waar AAA voor kiest, zijn eigenlijk twee bouwbedrijven. Algemeen Bouwbedrijf (Albo Aruba) en Bouw- en Handelsmaatschappij (Bohama) hebben onder de naam ABO Projects VOF een alliantie. Dit partnerschap gaat de bouw van fase 1B uitvoeren. Zij starten op 16 oktober en de verwachte bouwtijd is twee jaar.
Fase 1B houdt in dat gate 8 wordt uitgebreid en gerenoveerd. Dit komt het comfort van passagiers ten goede. Er komt een nieuwe hal met drie nieuwe gates. Deze hal krijgt moderne infrastructuur en technologie. De capaciteit wordt groter, wat de vertrek- en aankomstdienstverlening verbetert. Voor passagiers komen er extra wachtruimtes, zodat de passagiersstroom efficiënter gaat. Het bestaande luchthavengebouw wordt verbonden met deze nieuwe hal.
Aan de buitenkant krijgt de nieuwe hal drie haltes waar de luchthavenbus stopt. Er komen winkels en eetgelegenheden, zodat passagiers op het laatste moment nog kunnen winkelen of eten.
In fase 1B is ook rekening gehouden met duurzaamheid. Zonnepanelen, elektronische voorzieningen bij het toelaten van passagiers en het hergebruik van condenswater zorgen voor een milieuvriendelijke bedrijfsvoering.
Voor AAA is het belangrijk dat de bouw kan rekenen op de betrokkenheid van lokale bedrijven. Het project is daarmee ook een economische stimulans, omdat het zorgt voor werkgelegenheid in de bouw, techniek en andere vakgebieden op het eiland.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.