Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Elmar kampte sind begin mei in minimaal vier wijken met stroomuitval. Het ging mis in Sabana Blanco, Paradera, Palm Beach en San Nicolas. Publiek dat via sociale media op de hoogte wordt gehouden van de locaties waar geen elektriciteit is, reageert ongeduldig en met steeds minder begrip.

ARUstroom2De meest recente stroomstoring deed zich donderdagavond 9 mei voor. Om 19.30 uur viel de elektriciteit weg in Paradera, Cumana, Tanki Leendert, Papaya, Nuñe, Seroe Patrishi en Seroe Blanco. De storingsdienst van Elmar was telefonisch niet bereikbaar. Het duurde enkele uren voordat Elmar informatie deelde over de oorzaak. Het bleek om een storing in een ondergrondse kabel te gaan. Elmar liet weten dat technici bezig waren om de storing te verhelpen en dat er geen inschatting kon worden gemaakt hoe lang ze daarvoor nodig hadden. Om 21.21 uur had Elmar alle getroffen wijken weer aangesloten op het elektriciteitsnetwerk.
In ongeveer dezelfde wijken (Sabana Blanco, Primavera, Paradera en Rooi Afo) was woensdag 8 mei ook de stroom uitgevallen. Dit had te maken met een heliumballon die vastzat in een elektriciteitsdraad. Deze stroomstoring begon om 17.44 uur. Toen technici ter plaatse waren, zagen ze dat een ballon in de elektriciteitsdraden vastzat. Na drie kwartier slaagden ze erin om de ballon te verwijderen en de stroom in het getroffen gebied te herstellen. Elmar legt uit dat een heliumballon onder andere is gemaakt van aluminium. Dit materiaal veroorzaakt kortsluiting als het in contact komt met elektriciteit. Dat is de reden waarom een ballon die vast komt te zitten in elektriciteitsdraden, zorgt voor stroomuitval. Het elektriciteitsbedrijf doet een dringend beroep op de bevolking om ballonnen niet weg te laten vliegen.
Op dinsdag 7 mei ontstond een elektrische storing in Palm Beach en Kamay. De melding kwam ‘s ochtends om 10.29 uur binnen. Technici die ter plaatse gingen, constateerden dat het om kortsluiting in het trafohuis van Palm Beach ging. Daardoor hadden de wijken Palm Beach en Kamay geen elektriciteit. De oorzaak van de kortsluiting had te maken met werkzaamheden bij een lokaal bedrijf in de buurt, dat bezig was met zogeheten ‘landscaping’. Daarbij is water gebruikt en dat liep het trafohuis binnen. Elmar herstelde deze kortsluiting en zorgde ervoor dat de buurt om 11.39 uur weer voorzien was van elektriciteit.
In San Nicolas en Savaneta ging het begin deze week mis. Elmar liet weten dat er een probleem was met de distributie van elektriciteit in dit gebied. Technici gingen ter plaatse en herstelden de stroomvoorziening.
In het gebied van Santa Cruz, San Fuego, Urataka en Cas Ariba viel de stroom op donderdag 2 mei uit. Dit had te maken met een brand in een van de elektriciteitspalen. Als gevolg van de warmte vatte de houten paal vlam en viel de stroom uit. Elmar-personeel ging ter plaatse en constateerde dat de complete paal vervangen moest worden. Na het installeren van de nieuwe elektriciteitspaal kon Elmar de wijken weer aansluiten op de kabels. Deze stroomstoring duurde zo’n vijf uur, van 23.00 uur tot 5.00 uur.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.