Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Om maandelijks rond te komen, is meer geld nodig. Het bestaansminimum is in maart gestegen met 33 florin (alleenstaande) en met 108 florin (gezin). Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is dit in het afgelopen jaar de hoogste stijging.

F17 BestaansminimumDit staat in de meeste recente informatie die het CBS heeft gepubliceerd. Een alleenstaande moest in maart een inkopen van minimaal 2.616 florin hebben om rond te komen. Een gezin moest minimaal 5.494 florin hebben om rond te komen.

Het CBS heeft berekend dat de Consumentenprijsindex (CPI) in maart is gestegen met 0,7 procent vergeleken met februari. Transport, recreatie en kleding zijn duurder geworden. Ook de Consumptiemand is in prijs gestegen. Deze ‘mand’ bestaat uit 408 goederen en diensten. Het CBS vergelijkt elke maand de prijzen in deze maand. In februari is 47,8 procent van deze producten duurder geworden en 34,3 procent werd goedkoper. De overige bijna 18 procent bleef in prijs gelijk.

De energie-index (elektriciteit, water, benzine en diesel) is gedaald, met 1,1 procent. Deze prijzen worden voor een groot deel bepaald door de internationale prijzen voor ruwe olie. In maart was de gemiddelde prijs per vat ruwe olie 81,01 dollar. Dat is ruim 5 procent duurder vergeleken met februari. De gemiddelde elektriciteitsprijs voor een huishouden is 274,57 florin. Voor water betaalt een gezin gemiddeld 168,73 florin.

Het CBS kijkt ook naar de benzineproducten. In maart is benzine 10,20 cent per liter duurder geworden (4,2 procent). Diesel is 8,60 cent per liter in prijs gestegen (3,8 procent)


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.