Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Bijna alle daders van kindermisbruik zijn familieleden of bekenden van het slachtoffer. Slechts 1 procent is een onbekende. De regering brengt dit percentage naar buiten om de ernst van de situatie duidelijk te maken. ,,De eigen familie is het probleem.”

F18 ARUkindermisbruikersVolgens de regering is onderzoek gedaan naar de daders van kindermisbruik. Het gaat om buren, nieuwe partners van de vrouw, opa, vrienden van opa en vrienden van de ouders die zich vergrijpen aan een kind of het kind mishandelen. Het zijn mensen waar het kind vertrouwen in heeft of die het kind moet vertrouwen omdat het de stiefvader is. Dat maakt de pijn en het trauma groter als het kind seksueel wordt misbruikt.

,,Dit geeft aan dat het probleem van kindermisbruik niet te maken heeft met de wet, met de regering of met een rechter. Het probleem heeft zijn oorsprong binnen de eigen familie. Daar moet de nadruk op liggen en daar moeten we het probleem oplossen”, zegt premier Evelyn Wever-Croes (MEP).

Het probleem is echter dat de regering niet makkelijk invloed kan uitoefenen op een familie. ,,Elke familie en elk gezin is zelf verantwoordelijk voor de kinderen die zij opvoeden. We kunnen de wet aanpassen, maar het misbruik zal doorgaan als de familie dit zelf toelaat en toestaat.”

De premier weet dat dit niet makkelijk is om te beseffen en dat het thema van bekende misbruikers zeer gevoelig ligt. ,,Het zijn vaak mensen die de taak hebben om een kind te beschermen.” Wever-Croes geeft aan dat de eerste stap die kan worden gezet, is om goed na te denken aan wie het kind wordt toevertrouwd. ,,We moeten nog meer kijken naar de signalen die een kind geeft en luisteren naar de signalen van mensen om het kind heen, die in de gaten hebben dat het kind zich in een verkeerde situatie bevindt.”

Preventie is volgens de regering een eerste stap om kinderen te kans te geven om in een vrije omgeving op te groeien, zonder bang te hoeven zijn om te worden misbruikt.

April is uitgeroepen tot de Nationale Maand tegen Kindermisbruik. Vrijdag stond in het teken van ‘blauw’, waarbij mensen blauwe kleding droegen om zich uit te spreken tegen kindermisbruik.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.