Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Het ziekteverzuim onder ambtenaren is verlaagd, van 8 naar 6 procent. Binnen de overheid zijn 8 ambtenaren non-actief, dit waren er ruim 80.

aruziekteverzuimDemissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen was deze week op Aruba voor een tweedaags werkbezoek en kreeg deze informatie tijdens presentaties van diverse overheidsdiensten.
De Nederlandse bewindsvrouw is van 19 tot 26 maart in het Caribisch gebied. Aruba stond op 19 en 20 maart als eerste op de agenda. Ze is op 21 maart doorgereisd naar Curaçao. Op Aruba kreeg ze presentaties van enkele overheidsdiensten. Daarnaast bezocht ze diverse instanties.
Dienst Personeelszaken (DHR) presenteerde aan de staatssecretaris de cijfers over het aantal non-actieve ambtenaren. Toen het kabinet-Wever-Croes van start ging, waren er ruim 80 ambtenaren die niet werkten. Op dit moment zijn er 8 ambtenaren non-actief. Het ziekteverzuim onder ambtenaren is ook aangepakt, en gedaald van 8 naar 6 procent. Volgens DHR heeft dit te maken met het prestatiemanagementsysteem. Dit is een evaluatiesysteem voor ambtenaren, dat is ingevoerd.
De Belastingdienst en minister Xiomara Maduro (MEP) van Financiën gaven een presentatie over wat er in het kader van het Landspakket wordt gedaan. Van Huffelen kreeg te horen dat bijna alle achterstanden zijn weggewerkt, met uitzondering van de bezwaarschriften. Wie nu een formulier bij de Belastingdienst indient, krijgt sneller antwoord.
In een gesprek met premier Evelyn Wever-Croes is gekeken naar prioriteiten die nu moeten worden aangepakt. Wever-Croes greep het bezoek van Van Huffelen ook aan om te vragen naar geld dat is toegezegd door de Nederlandse minister Rob Jetten in verband met duurzaamheid. Van Huffelen bevestigde dat Aruba begin 2025 over dit geld zal beschikken. ,,We hebben ook gesproken over het herfinancieren van de schuld en de rente die Aruba moet betalen”, zei Wever-Croes.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.