Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Uit een warmtescan die gemaakt is van de dump in Parkietenbos blijkt dat er brand woedt onder de oppervlakte. Door dit vuur komen gevaarlijke gassen vrij, net als een zeer onaangename geur. Vorige week, toen de wind ging liggen, werd deze geur nog sterker.

ARUParkietenbosNatuurminister Ursell Arends (Raiz) weet ervan. De geur staat bovenaan zijn prioriteitenlijst om aan te pakken, samen met het saneren van de dump. ,,We moesten eerst de brand op de berg bedwingen en stoppen met het storten van afval bij Parkietenbos. Dat is inmiddels gelukt. Nu kunnen we het oppervlak aanpakken en het terrein.”
Het ministerie van Natuur werkt samen met internationale experts om de beste strategie te bepalen om het vuur te doven. Dat is niet makkelijk, maar ook niet onmogelijk. In de begroting is hiervoor geld vrijgemaakt. In de eerste helft van dit jaar zal het ministerie een campagne starten om de bevolking te informeren over de vorderingen.
Volgens de bewindsman produceert het afval verschillende gassen. ,,Het biologische composteren en het branden veroorzaakt gevaarlijke gassen. In de ondergrond - waar het vuur brandt - ligt voor zeventig jaar aan afval. Dat is de geur die we ruiken. Het is meer dan een jaar geleden dat de dump werd gesloten. Meer dan twaalf maanden is er geen grote brand meer geweest. De berg afval blijft echter. Daar moeten we nu iets aan doen.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.