Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - PricewaterhouseCoopers (PwC) doet onderzoek naar het functioneren van de overheid. Aan het begin van het tweede kwartaal - april - zal het bedrijf de onderzoeksresultaten en aanbevelingen overhandigen aan de regering.

arufunctioneereHet Nederlandse bedrijf won vorig jaar de openbare aanbesteding. De regering wil met de informatie van PwC beslissingen nemen over structurele veranderingen.
Dat het overheidsapparaat aandacht nodig heeft en dat vernieuwingen nodig zijn, dat was het kabinet-Wever-Croes duidelijk vanaf het begin dat ze aan de macht kwam. Een van de eerste stappen die het kabinet in werking heeft gezet, was digitaliseren. De dienstverlening aan de burger is daardoor verbeterd en de werkprocessen zijn transparanter geworden.
De voorbereidingen voor het onderzoek naar het functioneren van de overheid begonnen in 2022. In samenwerking met Nederland, via het Landspakket, werd een openbare aanbesteding gestart. PwC uit Nederland won de aanbesteding vorig jaar. Zij begonnen met gesprekken te voeren met ambtenbaren in alle overheidsdiensten. De vragen die werden gesteld, waren welke werkzaamheden er op dat moment door de overheid worden gedaan. De vraag was ook welke taken de overheid moet doen en welke taken niet. Ook werd onderzocht wat de overheid zou moeten doen, maar niet doet.
De eindfase van dit onderzoek is in zicht. De regering laat weten dat PwC in april de resultaten kan overhandigen. Een belangrijke stap, want op basis van dit onderzoek kan worden besloten wat er op korte termijn kan veranderen en wat meer voorbereidingstijd nodig heeft.
,,We kijken uit naar het ontvangen van de onderzoeksresultaten”, zegt minister-president Evelyn Wever-Croes (MEP). ,,Het traject van e-Government was een eerste stap, maar we willen verder gaan met het verbeteren van de dienstverlening aan de bevolking en zorgen dat dit ook zichtbaar is.” Het was de bedoeling dat dit traject eerder zou starten, maar dat was niet mogelijk toen de pandemie van Covid-19 Aruba bereikte. Nu kunnen we verder en zorgen dat we de dienstverlening van de overheid verbeteren.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.