Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - ,,De regering publiceert deze week de blueprint van het afvalbeleid.” Minister Ursell Arends (Raiz) van Natuur deed deze toezegging gisteren, toen hij aankondigde dat hij vandaag een persconferentie zal geven waarin het sluiten van Parkietenbos aan de orde komt.

ARU ParkietenbosDat Parkietenbos gaat sluiten, staat voor hem vast. ,,Die stappen worden nu gezet.” Milieuactivist en buurtbewoner Anouk Balentina trok in de editie van dinsdag aan de bel omdat belanghebbenden van Parkietenbos de inhoud van de blueprint nog helemaal niet kennen. Een dag later kondigde Arends aan dat er nieuwe ontwikkelingen over het sluiten van de dump zijn.
,,Aruba moet het afvalbeleid herstructureren. Daar zijn we dit jaar mee bezig geweest en we hebben een basis gelegd. Die basis is verwoord in 10 principes.” De bewindsman verwacht dat de blueprint en deze 10 principes antwoord geven op de belangrijkste vraag: waar moeten burgers heen met hun afval als Parkietenbos dicht gaat?
De 10 principes zijn: 1) De regering is niet de eigenaar van het afval van de burger. 2) Een open dump en verbranden van afval in de openlucht worden niet getolereerd. 3) Het is mogelijk om Parkietenbos te sluiten, terwijl de afvalinfrastructuur wordt verbeterd. 4) Alle afvalverwerkingsbedrijven zijn van harte welkom. 5) Het schoonmaken van de landfill is een stap in de goede richting op de korte termijn. 6) De regering faciliteert een afvalverwerkingsindustrie vanuit het perspectief ‘Value-Chain Perspective’. 7) Het herstructureren van het afvalbeleid zal duurzaam gebeuren. 8) Reguleren en controleren hoort bij het afvalbeleid. 9) Iedere persoon, huishouden of bedrijf is financieel verantwoordelijk voor het onderhouden van de plek waar ze afval bewaren. 10) Aruba zal zich houden aan de Waste Hierarchy 2018 en overstappen naar een circulaire economie.
In de editie van morgen meer nieuws over het sluiten van Parkietenbos.