Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Aruba Hotel & Tourism Association (Ahata) heeft uitgehaald naar de regering, die op het laatst de bbo (belasting op bedrijfsomzetten) heeft doorgedrukt. ,,Deze regering heeft geen economische kennis en maakt het investeringsklimaat stuk.”

aruregeringIn het Belastingplan 2023 is, vlak voordat het parlement de wetgeving woensdag goedkeurde, de bbo-maatregel toevoegd. Ahata stelt dat alle bedrijven die gebruik maken van een dienst uit het buitenland of een product importeren, bbo moeten betalen. ,,Dit zijn extra kosten die het bedrijfsleven voor zijn kiezen krijgt.” Voorbeelden zijn het aanschaffen van een softwarelicentie, consults van experts en geïmporteerde producten.
Ahata is kritisch over de manier waarop de regering de bbo heeft doorgevoerd. ,,Door deze maatregel op het laatst aan het Belastingplan toe te voegen, is het parlement de kans ontnomen om hierover met belangengroepen te praten. Op hun beurt hebben belangengroepen niet de kans gekregen om de gevolgen van de wet aan parlementariërs duidelijk te maken. De regering heeft de bbo er doorheen gedrukt. Door deze werkwijze laat de regering zien dat ze niet geeft om het welzijn van de samenleving en geen economische kennis heeft”, zegt Ahata-ceo Tisa LaSorte.
Als de regering ervoor had gekozen om de indirecte belasting btw in te voeren, had het bedrijfsleven de kans gekregen om de btw af te trekken. Bij de bbo is dit niet mogelijk. Ahata ziet in de praktijk twee opties. Een bedrijf verhoogt de prijzen, om de bbo in de prijs te kunnen opnemen. Of een bedrijf houdt minder geld over. Niet alle bedrijven zijn echter in staat om de prijzen te verhogen, omdat de markt dat niet zal accepteren. Het gevolg is dat een bedrijf minder inkomsten heeft en niet kan investeren in de economie of in het personeel.
Deze belastingmaatregel zal ernstige gevolgen hebben. ,,Onze regering lijkt niet te willen accepteren hoe de economie functioneert. Aruba is duur geworden voor iedereen, maar daar heeft de regering geen begrip voor. Door deze maatregel wordt het investeringsklimaat kapot gemaakt.”
Ahata ziet ook dat in de Nota van Wijziging andere correcties zijn doorgevoerd die voor de economie negatieve gevolgen hebben. De correcties zijn doorgevoerd nadat Ahata met de regering in gesprek is geweest.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.