Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Aruba is zaterdagavond opnieuw getroffen door een dubbele black-out. Het duurde tot 4.00 uur ‘s nachts voordat alle wijken weer waren aangesloten. Over de oorzaak van deze stroomstoring is tot nu toe niets bekendgemaakt. Ook de minister van Energie heeft nog niet gereageerd.

ARUblackoutVanaf 20.15 uur zat iedereen in het donker. Het lukte WEB om anderhalf uur later de elektriciteitsproductie weer te hervatten, waardoor Elmar wijk voor wijk kon aansluiten. Terwijl ze daar mee bezig waren, viel een kwartier later weer overal de stroom uit.
Vier black-outs in een jaar tijd, waarvan twee dubbele. De eerste was op 15 maart, de tweede op 9 juni. De derde black-out, op 22 augustus, was een dubbele black-out. De vierde black-out, afgelopen zaterdag, was weer een dubbele black-out.
Eind oktober was er sprake van een brown-out. Toen werden Palm Beach en de omgeving van Oranjestad en Sabana Blanco getroffen.
Op sociale media regende het negatieve reacties: ,,Gaat Elmar dit in mindering brengen op de rekening?”, en: ,,Waarom valt de elektriciteit zo vaak uit?”. De stilte vanuit WEB, Elmar, Utiliteiten en de minister van Energie is opmerkelijk.
Bij het Horacio Oduber Hospital waren er problemen met de generator. Een team van 24ora.com was op straat en filmde dat een deel van het ziekenhuis donker was. De generator sloeg niet aan. Toen dit wel lukte, werden alleen de belangrijkste delen van het ziekenhuis voorzien van elektra.
Elmar gaf gedurende de zaterdagavond via Facebook regelmatig updates over welke wijken weer stroom hadden. De woordvoerder van WEB verwees de pers voor updates naar de Facebookpagina van Elmar. Gisteren aan het eind van de ochtend verstuurde Elmar een persbericht. Daarin meldde het elektriciteitsbedrijf alleen dat de oorzaak bij WEB ligt. Ook werd - opnieuw - een opsomming gegeven hoe laat welke wijken weer waren aangesloten.
Elmar werd zaterdag om 20.29 uur door WEB ingelicht dat er sprake was van een black-out. Elmar stuurde technici naar de verschillende substations, waar ze vanaf 21.10 uur klaar stonden om de stroomvoorziening in de wijken te herstellen na groen licht vanuit WEB. Dat gebeurde om 21.22 uur. Tijdens het opnieuw aansluiten werd de stabiliteit van het elektranetwerk in de gaten gehouden. Om 21.35 uur hadden een deel van Oranjestad (Milo Croes, Kooyman en omgeving) weer stroom.
Vlak daarna ging het weer mis en ontstond de tweede black-out. WEB had het probleem om 22.00 uur verholpen en Elmar kon de wijken weer aansluiten. Als eerste gebeurde dat in Balashi en Savaneta. Daarna was St. Cruz aan de beurt. Om 22.23 uur kregen het ziekenhuis, Bubali en een deel van de hotels weer stroom. Daarna volgden Paardenbaai, een gebied rond het ziekenhuis en andere hotels. Elmar sloot daarna Paradera, Noord en Tanki Leendert aan. Iedereen had toen weer elektriciteit. In de omgeving van Seroe Blanco viel tien minuten later de stroom weer uit. Elmar had daar tot 4.00 uur nodig om het probleem op te lossen en de inwoners weer stroom te geven.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.