Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - De grens tussen Aruba en Venezuela blijft nog langer gesloten. De regering heeft bekendgemaakt dat de periode met nog eens zes weken wordt verlengd.

arugrensDe grens tussen beide landen is sinds 2019 al gesloten, nadat het Zuid-Amerikaanse land eenzijdig besloot om de grens met Aruba te sluiten. De keuze om de grens nu nog zes weken langer gesloten te houden, is omdat de Arubaanse regering geen reden ziet om de grens te heropenen. ,,Aruba is nog niet voldoende hersteld van de verwoestende gevolgen van Covid-19. Veel burgers hebben niet dezelfde inkomsten die ze aan het begin van de pandemie wel hadden. Als we de grens openen, komen veel Venezolanen ons land binnen. Ze gaan niet meer weg. En Aruba heeft op dit moment geen plek voor ze”, aldus de regering.
Het gaat om de luchtgrens die langer gesloten blijft. Want er zijn onderhandelingen gaande om de zeegrens met Venezuela wel te heropenen. De Arubaanse regering verbindt daar echter strenge voorwaarden aan. Alleen bepaalde materialen mogen worden ingevoerd. Zowel aan de kant van Venezuela als aan de kant van Aruba moet daarop streng worden gecontroleerd. Als een schip de regels overtreedt of illegale personen op die manier Aruba willen binnendringen, zal het schip worden verboden om de Arubaanse havens in te gaan.
Deze onderhandelingen zijn al een tijd gaande. Volgens premier Evelyn Wever-Croes doet de regering haar best om met de regering van Venezuela te praten om tot overeenstemming te komen. Aruba ziet dit als een oplossing om producten goedkoper naar Aruba te krijgen. Helaas werken de Venezolaanse autoriteiten niet mee. ,,Ze hebben weinig belangstelling in dit onderwerp”, aldus de premier.
Wie op dit moment tussen Venezuela en Aruba wil vliegen, moet dit doen via andere landen. Via vluchten van en naar Panama, Dominicaanse Republiek en Colombia lukt het wel. Het Koninkrijk eist daarnaast van Venezolanen dat ze een visum hebben om Aruba binnen te mogen komen.