Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Met het uitzetten van een hoek op de erfgrens van kavel 20 is gistermiddag symbolisch het startsein gegeven voor de bouw van de innovatieve woonwijk Smart Community Aruba.

Op de bouwplaats in Kibaima zijn de werkzaamheden begonnen.
Smart Community Aruba wordt een experimentele woonwijk van twintig huizen met focus op duurzaam wonen. Smart Community Aruba zal dienen als kleinschalige omgeving voor het ontwikkelen, testen en demonstreren van duurzame oplossingen die zijn toegesneden op Caribische klimatologische omstandigheden. Belangrijkste doel is kennisontwikkeling met betrekking tot schaalbare technologie oplossingen en bedrijfsmodellen die in een later stadium op heel Aruba en in de regio kunnen worden toegepast.
Voorname onderzoeksgebieden zijn: energiebesparende technologieën in de woningbouw, decentrale opwek van zonne- en windenergie, integratie van duurzame energie in intelligente elektriciteitsnetwerken (zogenaamde smart grids), waterbehandeling- en hergebruik en elektrisch vervoer voor consumenten. Tenslotte zal er focus zijn op menselijke aspecten, zoals bewonersgedrag en gebruikersacceptatie van duurzame technologie.
De partners die in het consortium deelnemen zijn: Land Aruba, FCCA, Utilities Aruba, WEB Aruba, Elmar, Setar en Caribbean Branch Office TNO. Smart Community Aruba zal tevens een open innovatieplatform bieden aan lokale en internationale bedrijven en onderzoeksinstellingen die hun specifieke innovaties willen uittesten en zich mogelijk willen vestigen op Aruba. Voor Aruba betekent dit een stimulans voor verdere ontwikkeling van haar derde economische pijler.
Naar verwachting gaat de bouw ruim een jaar in beslag nemen. Gedurende de bouw gaat FCCA (Fundacion Cas Pa Comunidad Arubano) op zoek naar huurders aan de hand van een speciaal voor het project opgesteld huurdersprofiel. Zij moeten namelijk niet alleen ‘groen’ willen wonen, maar ook bereid zijn mee te werken aan onderzoeken.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).