Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Luchthaven Reina Beatrix bereidt zich voor op topdrukte. Voor het komende hoogseizoen wordt een groei van zestien procent beschikbare capaciteit verwacht, wat overeenkomt met 139.000 extra zitplaatsen.
Vier procent groei wordt verwacht vanuit de Verenigde Staten, dat is de belangrijkste toeristische markt van het eiland. ,,We zijn heel tevreden met de capaciteitsprognose voor Aruba voor de komende winter”, aldus Jo-Anne Arends, airline marketing manager van Aruba Airport Authority (AAA).
Luchtvaartmaatschappijen plannen in twee periodes per jaar, zomer en winter. Die vallen samen met het toeristische hoogseizoen van Aruba.
De groei komt voort uit een combinatie van extra capaciteit van lokale partners, Aruba Airlines en Insel Air Aruba, maar ook van de Amerikaanse partners, met inbegrip van United en American Airlines, die vluchten hebben toegevoegd. Vanaf bestemmingen zoals Newark, Houston en Charlotte worden grotere vliegtuigen ingezet. Southwest Airlines heeft ook extra vluchten gepland uit Houston, dat het westelijke deel van het land met Aruba verbindt. Dat laatste is in lijn met het beleid van het ministerie van Toerisme en het strategisch plan van Aruba Tourism Authority (ATA) om rijkere toeristen uit verschillende markten aan te trekken.
Met betrekking tot de tweede belangrijkste markt van het eiland, Latijns-Amerika, zijn er wijzigingen in de verbindingstijden van de twee belangrijkste hubs, Bogota en Panama geweest. Deze veranderingen zijn gericht op het vergroten van het luchtverkeer van de belangrijkste markten, waaronder Colombia, Chili, Argentinië en Brazilië.
De Europese markt laat geen wijzigingen zien in het aantal vluchten door KLM en TUI. Extra chartervluchten vanuit Engeland, in het bijzonder uit Manchester en Londen, Gatwick zijn echter wel toegevoegd.
,,Twee weken geleden heeft een delegatie bestaande uit ATA, Aruba Hotel and Tourism Association, het ministerie van Toerisme en AAA, deelgenomen aan productieve vergaderingen met alle Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen die partner zijn van Aruba. De conclusie van deze vergaderingen is dat alle luchtvaartmaatschappijen uitermate tevreden zijn met hun Arubaroute-resultaten en verwachten dat 2016 nog betere resultaten zal opleveren dan 2015”, aldus Arends.
AAA bereidt zich voor op de drukke periode, die begint in december en doorgaat tot het einde van maart, die meer vliegtuigen, meer vluchten en meer capaciteit voor het eiland omvat. AAA verzekert haar partners en de bezoekers dat ze veel nadruk legt op investeringen in menselijk kapitaal en in de moderne systemen om doorstroming te bevorderen.
AAA werkt nauw samen met Schiphol Group in het beheer van een moderne en efficiënte luchthaven met één terminal, die bestaat uit drie gebouwen. Aruba is een van de weinige landen in de wereld met een USCBP, Amerikaanse immigratie- en douanediensten, die pre-clearance voor bestemmingen in de VS mogelijk maken.
In 2014 verwerkte de luchthaven van Aruba meer dan 2,5 miljoen passagiers, die een groei betekende van meer dan tien procent ten opzichte van het voorgaande jaar. In 2015 signaleerde AAA voortdurende groei van het aantal vluchten, evenals van het aantal passagiers die gebruik maakten van de terminal.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.