Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Gisteravond werd de film ‘A Kippah in the Caribbean’ van Stichting WeConnect vertoond in Cas di Cultura. Een grote groep belangstellenden, vooral van Joodse afkomst, woonden de vertoning bij.
Filmmakers Tanja Fraai en Mike Ho-Sam-Sooi onderzochten in de driedelige documentaire serie ‘Een keppel in de Cariben’, wat Joods Caribisch is. ,,Welke namen, gezichten, kleurschakeringen en personen horen bij dat Joods Caribisch? Is Joods zijn in het Caribisch gebied anders dan Joods zijn in Nederland? Verschilt Curaçaos Joods van Surinaams Joods? Ook komen aan de orde: de diaspora van Joden vanuit Europa via Brazilië naar Curaçao en Suriname, van oorsprong Joodse woorden in het Papiaments en Sranan Tongo, Joods-Caribische gerechten en het gevoel van (lots)verbondenheid.”
In de documentaire vertellen Joods-Caribische mensen hun persoonlijke belevenis van het Joods zijn. Van Curaçaose zijde zijn dit onder meer: Bob Pinedo, Joëlle Joubert, Tamara, Ilena en Elizabeth Winkel, David Serphos, Jennifer en Paulette Smit, Maureen Levisson en de Arubaanse Mayra Paula en de familie Pieters-Gonzalez uit Aruba. Van Surinaamse zijde zijn dit: de familie Beck, Yvonne Landman-Emanuels, Joyce Suissa-Emanuels en historica Cynthia Mc Leod.
‘Een keppel in de Cariben’ is gemaakt naar aanleiding van de tentoonstelling ‘Joden in de Cariben‘ van het Joods Historisch Museum die tot half juni 2015 in Amsterdam te zien was. De film heeft een educatief karakter en wordt in een serie van drie aangeboden als lesmateriaal, samen met een lespakket, op scholen op Curaçao, Aruba en in Suriname.
Afgelopen week waren filmmakers Fraai en Ho-Sam-Sooi op bezoek bij minister-president Mike Eman om hem een dvd te overhandigen van de documentaire. Eman, zelf opgevoed door een Joodse moeder, was blij verrast met de dvd. Eman: ,,Mijn Joodse achtergrond is altijd van grote invloed geweest op mijn leven.” Fraai: ,,Het is bijzonder omdat premier Eman zelf een Joodse moeder heeft en zich betrokken voelt bij de aanwezigheid van Joden op Aruba.” Op Aruba zijn opnames gemaakt in de synagoge Beth Israël en op de Joodse begraafplaats. Het Joodse echtpaar Pieters-Gonzalez vertelt in de film over leven volgens de Joodse tradities in een Caribische samenleving zoals de Arubaanse.
‘A Kippah in the Caribbean’ is in Nederland vertoond in diverse Liberaal Joodse Gemeenschappen. Vorige week heeft Curaçao de première beleefd. De film wordt aangeboden bij diverse internationale filmfestivals onder meer in Verenigde Staten.
De film wordt verkocht op dvd via de website:
www.stichtingweconnect.nl


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.