Al het nieuws

Van onze correspondent

Oranjestad - Een van de meest markante bouwwerken van Aruba, de vuurtoren, wordt helemaal gerestaureerd. Als de opknapbeurt aan het einde van dit jaar klaar is, kunnen toeristen weer naar boven en gaat het licht weer aan. De werkzaamheden beginnen volgende week en duren ongeveer acht maanden.

De vuurtoren California lighthouse is gebouwd tussen 1914 en 1916 volgens een Frans ontwerp in classicistische stijl. Tot op heden is niet precies duidelijk wanneer de toren gebouwd is. Wel is bekend dat de toren in 1919 in gebruik is genomen. De California lighthouse is gebouwd op het Hudishibana-plateau aan de westkust van Aruba. De vuurtoren is een indrukwekkende mijlpaal in het dorre, bijna maanachtige landschap eromheen.

De vuurtoren is vernoemd naar de California, een vrachtschip dat vlak voor de westkust verging op 23 september 1891. De California werd wereldwijd bekend als het schip dat de noodsignalen van de Titanic ontving, maar er niet op reageerde. De vuurtoren staat ook wel bekend onder de namen Faro Blanco (naar de witte kleur) of Hudishibana (naar het plateau) Vuurtoren.

De vuurtoren is 33 meter hoog en is opgebouwd uit natuursteen. De top is een stalen constructie die op het natuursteen rust. In deze constructie is de grote lamp geplaatst. Dicht bij de vuurtoren werd het huis voor de vuurtorenwachter met zijn gezin gebouwd. Inmiddels is dit huis verbouwd tot restaurant en is El Faro Blanco hier gevestigd.

De werkzaamheden worden uitgevoerd door EcoAruba Line Development, onder auspiciën van het Monumentenbureau. Hoewel de oorspronkelijke versie van de vuurtoren werd opgebouwd uit natuursteen, zonder beschermende pleisterlaag, is ervoor gekozen nu wel een pleisterlaag aan te brengen. ,,We weten dat er rond 1930 voor het eerst een pleisterlaag is aangebracht. Die versie van de vuurtoren nemen we als uitgangspunt en we brengen de kleur aan die de toren toen ook had.” Het project zal ongeveer een miljoen florin gaan kosten. De financiering is geregeld door Stichting Monumentenfonds en afkomstig van het Nationaal Restauratiefonds uit Nederland.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.