Al het nieuws

Controversiële Olivier Arrindell spreekt zich uit

Van onze redactie
Philipsburg - ,,F**k jullie”, zegt Olivier Arrindell, leider van de Oualichi Movement for Change (OMC), tegen iedereen die concludeert dat er géén politiek motief is voor de aanslag op zijn leven die resulteerde in de fatale schietpartij waarbij zijn vrouw omkwam. ,,Hoe kun je tot deze conclusie komen zonder kennis te hebben van de informatie, de WhatsApp-berichten die me deden besluiten om de persoon te ontmoeten, deze teksten die nu onderdeel zijn van een moordonderzoek?”

F14 Arrindell videoDe krant The Daily Herald (TDH) interviewde Arrindell donderdagavond. Hij was diezelfde dag uit het ziekenhuis ontslagen. De OMC-leider, vergezeld door zijn partijleden, bevond zich op een geheime locatie onder politiebescherming.

,,Ik begon mijn politieke discours met het bestrijden van corruptie”, zegt Arrindell. ,,Ik kan je de tekstberichten die ik ontving niet laten zien, omdat ze nu onderdeel zijn van het onderzoek, maar dit heeft een doos van Pandora geopend. Mijn vrouw is dood. Ze was mijn beschermengel, die ervoor zorgde dat ik niet vermoord werd.”

TDH: Ze ging voor je staan?
Arrindell: ,,Ja, ze stapte voor me, maar de schutter was niet erg bekwaam. Hij schoot wild om zich heen en ik reed snel weg om te ontsnappen en Maho te bereiken.”

TDH: Kunt u ons door de gebeurtenissen heen leiden? Waarom was u woensdagavond in Porto Cupecoy?
Arrindell: ,,Ik koos ervoor om de ontmoetingsplek daar in plaats van in French Quarter te hebben. Ik had een bericht ontvangen, zeer goed gearticuleerd, niet geschreven door iemand die tot zo’n misdaad in staat zou zijn. Mij werd verteld dat er documenten voor mij waren om op te halen - vertrouwelijke informatie die ze me wilden geven.”

De OMC-leider was eerder gevraagd om naar French Quarter te komen na het ontvangen van gedetailleerde informatie via sms om 11:30 uur op woensdag. Dit verzoek was niet ongewoon, aangezien Arrindell in het verleden talrijke documenten, in print of op een USB-stick, had ontvangen.

Arrindell: ,,Men moet begrijpen dat wanneer iemand mij informatie geeft, ik het openbaar maak. Dus het is niet ik die de informatie heb, het is de persoon die dicht bij hen staat [betrokken bij corruptie] die het naar buiten brengt.”

Op woensdagmorgen waren echter alle OMC-leden druk bezig met campagnevoeren voor de vervroegde verkiezingen van 19 augustus, en flyers aan het uitdelen. Arrindell stuurde de onbekende informant een bericht terug dat hij liever ’s avonds om 21:30 uur in Porto Cupecoy zou afspreken.

TDH: Waarom Porto Cupecoy?
Arrindell: ,,Omdat er camera’s zijn. Hij wilde dat ik bij de grens ontmoette, maar ik realiseerde me dat deze persoon de omgeving niet kende. Hij parkeerde dicht bij het pad naar het strand, waarvan de ingang tussen Sapphire Beach Resort en de Blue Mall ligt, en ik bleef op de hoofdweg. Mijn vrouw draaide zich naar me toe en zei: ‘Schat, laat mij de papieren gaan halen’.”

TDH: Er bleken geen documenten te zijn?
Arrindell: ,,Het was een opzet. Als ik uit de auto was gestapt om ‘de documenten’ te halen, zou ik voor de ogen van mijn vrouw en kind zijn vermoord en zou hij weggereden zijn.”

TDH: Ze stapte uit.
Arrindell: ,,Ze zei: ‘Schat, laat mij de papieren gaan halen’, stapte uit en liep naar de man, die niets deed. Hij zat in de auto en gaf haar geen papieren. Mijn vrouw liep terug naar de auto en stond bij de passagierskant. De man stapte toen uit zijn auto, liep naar achteren, sloeg zijn kofferbak dicht, en toen begon Laurence, die achter in onze auto zat, te schreeuwen: ‘Hij heeft een pistool. Laten we gaan, laten we gaan’.”

TDH: Hij schoot op uw vrouw?
Arrindell: ,,Hij schoot op Sabine, en ze viel in de auto, aan de passagierskant. Laurence beschermde mijn dochter en werd in zijn arm geschoten. Ik werd in mijn rug geschoten. Ik hoorde Laurence zeggen: ‘Laten we gaan, laten we gaan’, en ik probeerde zo snel mogelijk weg te komen. Er werd op de achterkant van de auto geschoten.”

TDH: Kent u de schutter?
Arrindell: ,,Het licht scheen voor me, ik kon geen gezicht onderscheiden. Het enige dat ik weet is dat mijn vrouw dood is.”

De OMC-leider denkt dat hij in een hinderlaag is gelokt; er was één schutter, zei hij. Er kunnen echter andere personen in de auto hebben gezeten, die getinte ramen had. Arrindell is ervan overtuigd dat dit een opzet was, een vooropgezette moord, een slecht uitgevoerde poging tot een politieke moordaanslag.

,,Ik heb eerder documenten op een stick ontvangen en ik werd er niet voor neergeschoten”, zei Arrindell, en benadrukte dat hij dacht dat hij voorzichtig genoeg was om niet gewond te raken. ,,Ik heb in mijn video’s veel corruptie aan de kaak gesteld, en dit was gebaseerd op feiten.”

TDH: Wat gaat er nu met u gebeuren?
Arrindell: ,,Ik ga door. Wat wil je: wil je oorlog, of wil je vrede? Je hebt mijn vrouw vermoord, wat moet ik met jou doen? Je terug vermoorden, toch? Maar dat is niet wat ik ga doen. Omdat dat niet is wat mijn vrouw gewild zou hebben. Mijn vrouw wil vrede. Ze zou niet gewild hebben dat ze tevergeefs stierf. Ik heb een dochter van tien jaar om voor te zorgen die geen moeder meer heeft. De familie komt om haar te helpen. We moeten doorgaan, we moeten door met de politieke beweging, we moeten de reis voortzetten. Mijn vrouw zou nooit willen dat ik stop. De vraag is wat jij gaat doen.”

TDH: Wat bedoelt u?
Arrindell: ,,Wat gaat de media doen? Stop met bevooroordeeld te zijn. Begin te rapporteren wat gerapporteerd moet worden. Dit land draait om vriendjespolitiek en nepotisme. Het gaat er niet om wat Olivier gaat doen, het gaat erom wat de media gaan doen: geen enkel radiostation kijkt ernaar. Het nieuws is als: ‘Wauw, zo triest dat deze controversiële politicus is neergeschoten’.”

De OMC-leider riep de media op om corruptie in al haar vormen aan de kaak te stellen. ,,Eén van de grootste problemen in dit land is de informatie die wordt gedeeld.” Volgens Arrindell steunen de lokale media een regering die autoriteit heeft, maar geen verantwoordelijkheid neemt voor het welzijn van alle inwoners. ,,We moeten dit veranderen”, concludeerde Arrindell.

Tot zover het interview met TDH. In een zelf opgenomen videobericht, waarin hij onder meer fel uithaalt naar een lokale verslaggeefster - waarvan hij bij herhaling sarcastisch denigrerend haar Guyanese afkomst benadrukt en niet uitsluit dat de UP Party achter de aanslag zit - ziet Arrindell zichzelf al als de binnenkort nieuwgekozen ‘premier van Sint Maarten’.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.