Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Philipsburg - Nu de temperatuur stijgt en scholen hun leerlingen weer verwelkomen voor het nieuwe schooljaar, komt het probleem van warme en oncomfortabele klaslokalen naar voren. Lerarenvakbond Witu pleit daarom voor meer airco’s en ventilatie in de klassen.

sxmairco,,Het gebrek aan goede airconditioning en ventilatie in verschillende onderwijsinstellingen heeft geleid tot bezorgdheid onder ouders, docenten en studenten. Het is tijd om prioriteit te geven aan de leeromgeving en proactieve maatregelen te nemen om de gezondheid, het comfort en de productiviteit van iedereen op de scholen te waarborgen”, zei Stuart Johnson, voorzitter van Witu, maandag.
,,Warme en verstikkende klaslokalen kunnen een nadelige invloed hebben op het vermogen van leerlingen om zich te concentreren, te leren en zich effectief in te zetten. Studies hebben aangetoond dat de temperatuur en de kwaliteit van de binnenlucht een belangrijke rol spelen bij de schoolprestaties van leerlingen”, voegde Johnson eraan toe.
Witu onderstreept met een aantal punten het belang van verbeteringen: comfortabele klaslokalen verbeteren de cognitieve prestaties en de academische resultaten; een goede ventilatie vermindert de concentratie van verontreinigende stoffen in de binnenlucht en helpt de verspreiding van virussen in de lucht te voorkomen; zorgen voor klaslokalen met airconditioning en goede ventilatie is een stap in de richting van het creëren van gelijke onderwijskansen voor iedereen; en leerkrachten zijn beter in staat om onderwijs van hoge kwaliteit te geven als ze in een comfortabele omgeving werken.
De oplossingen waar de bond op aandringt zijn het toewijzen van fondsen om scholen uit te rusten met airconditioningsystemen en moderne ventilatietechnologieën, het onderzoeken van energie-efficiënte airconditioningoplossingen om de impact op het milieu te minimaliseren en tegelijkertijd comfortabele leerruimtes te creëren, samenwerkingsverbanden zoeken met particuliere organisaties en lokale bedrijven om de noodzakelijke upgrades te helpen financieren en implementeren en bewustmaking van het belang van comfort en ventilatie in klaslokalen door middel van betrokkenheid bij de gemeenschap, workshops en educatieve campagnes.
,,Laten we, nu we aan een nieuw academisch jaar beginnen, prioriteit geven aan het welzijn van onze studenten en docenten door het dringende probleem van warme klaslokalen op Sint Maarten aan te pakken. Door optimale leeromgevingen te creëren, investeren we in de toekomst van ons land en stimuleren we een generatie van capabele en succesvolle individuen”, besloot Johnson.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).