Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Philipsburg - Minister van Toerisme, Economische Zaken, Transport en Telecommunicatie (TEATT) Arthur Lambriex zegt dat het terugkrijgen van de categorie 1 rating voor Sint Maarten van de Amerikaanse Federal Aviation Administration (FAA) een topprioriteit is.

sxmfaaHij maakte deze opmerking toen hem hiernaar werd gevraagd tijdens de live persbriefing van de Raad van Ministers afgelopen woensdag.
Lambriex zei dat hij instructies heeft gegeven om ‘te beginnen met dingen op hun plaats te krijgen’ en ook een tijdlijn te willen van ‘wanneer we kunnen verwachten dat dit klaar is’. ,,Ik heb dit nog niet teruggekregen. Ik was op vakantie en ik ben gisteren (vorige week dinsdag, red.) net terug op kantoor”, zegt hij in The Daily Herald.
Sint Maarten is meer dan tien jaar geleden net als Curaçao gedegradeerd van categorie 1 naar categorie 2 van de FAA. De afdeling burgerluchtvaart moet een aantal stappen ondernemen om te voldoen aan de strenge FAA-normen voor categorie 1. Die status zou goed kunnen zijn voor lokale luchtvaartmaatschappijen en de economie van Sint Maarten als geheel, vertelde voormalig Winair-ceo Michael Cleaver in januari aan The Daily Herald.
Het parlement van Curaçao heeft een Passenger Oversight Charge goedgekeurd om de kosten te dekken van het voldoen aan de wereldwijde veiligheidsnormen van de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie (ICAO). Dit om de luchtvaartstatus van het land terug te brengen naar de categorie 1. Deze status wordt belangrijk geacht voor de economische ontwikkeling van beide landen. Een andere reden hiervoor was de plotselinge dood van twee van de belangrijkste luchtvaartexperts van het land toen ze omkwamen bij de aardbeving in Haïti in 2011 terwijl ze een conferentie bijwoonden.
Toen de twee landen de FAA categorie 1-status verloren, mochten lokale luchtvaartmaatschappijen niet langer met eigen toestellen landen op Amerikaans grondgebied. Winair moest stoppen met vluchten naar St. Thomas, Puerto Rico en St. Croix. Dat is een van de redenen waarom de maatschappij nu Air Antilles-vliegtuigen leaset om naar deze bestemmingen te vliegen.
Sint Maarten zou wetgeving kunnen aannemen die vergelijkbaar is met de recente nationale verordening van Curaçao om passagiersheffingen te innen ter compensatie van de kosten van de burgerluchtvaart. Deze heffing zou helpen om het extra toezicht, personeel, training en apparatuur te financieren die nodig zijn om aan de normen te voldoen.
Een categorie 1-status zou het toerisme naar Sint Maarten en naburige eilanden kunnen stimuleren, omdat lokale luchtvaartmaatschappijen codesharingdeals zouden kunnen sluiten met American Airlines, aldus Cleaver. Dit zou het een stuk gemakkelijker maken om een ticket te boeken van Amerikaans grondgebied naar bijvoorbeeld Saba of Sint Eustatius.
Een andere potentiële kans heeft te maken met de registratie van vliegtuigen op Sint Maarten. Als het land terugkeert naar categorie 1, zouden buitenlandse vliegtuigen zich lokaal kunnen registreren.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.