Al het nieuws

Van onze redactie
Philipsburg - Het Emergency Debris Management Project (EDMP) krijgt 60 miljoen dollar extra van het Sint Maarten Trust Fund. Het geld wordt via de Wereldbank beschikbaar gesteld en is bedoeld om verder te kunnen met een nieuw afvalsysteem.

SXMafvalDat heeft het Sint Maarten Trust Fund in een persbericht bekendgemaakt. Het nieuwe afvalsysteem moet duurzaam en economisch haalbaar zijn. Bij de implementatie worden de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties gevolgd. De subsidie van 60 miljoen dollar wordt betaald door de Nederlandse regering.
Lilia Burunciuc, directeur van de Wereldbank voor Caribische landen, heeft het contract voor de subsidieverlening ondertekend. ,,Het is een langetermijnoplossing voor afvalbeheer, wat het doel is van het Emergency Debris Management Project. Dit is essentieel voor economische groei van Sint Maarten.”
Het eiland wil al langer het afvalbeheer verbeteren. Daar zijn hervormingen voor nodig en dat kost geld. De regering van Sint Maarten heeft een interministeriële werkgroep opgericht die de plannen opstelt om tot een Solid Waste Authority op te richten en te financieren.
Het EDMP heeft al verschillende resultaten opgeleverd. Via dit project zijn stortplaatsactiviteiten verbeterd, door zwaar materieel in te zetten en afdekmaterialen te gebruiken. Naar schatting 200.000 miljoen kubieke meter aan puin, dat bleef liggen na de orkaan, is verwijderd. Het meest opmerkelijke, aldus de Wereldbank, is dat 139 scheepswrakken uit de Simpson Bay Lagoon en Mullet Pond op een veilige manier zijn verwijderd. Ook is meer dan 10 kilometer kustlijn schoongemaakt. Rond de stortplaats op Pond Island woonden zo’n 200 personen. Zij zijn vanwege het EDMP geherhuisvest.
Het geld helpt ook om de samenleving meer bij het project te betrekken. ,,We kunnen ons afvalbeheersysteem verbeteren en werken aan een meer duurzame en milieuvriendelijke manier van afvalverwerking. Dit is goed voor alle sectoren van onze economie en samenleving”, zegt premier Silveria Jacobs.
Het Sint Maarten Reconstruction, Recovery and Resilience Trust Fund (SXM TF) werd in april 2018 gelanceerd. De regering van Nederland, de regering van Sint Maarten en de Wereldbank werken hierin samen. Het doel is om het land sterker en duurzamer op te bouwen, op een manier die op de lange termijn voor betere ontwikkeling zorgt. Het fonds zou van 2019 tot 2025 lopen, maar het is verlengd tot eind 2028.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.