Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Philipsburg - De haven van St. Maarten heeft tot en met april ruim 350.000 cruisepassagiers ontvangen. Zij kwamen met 282 cruiseschepen naar het eiland. Dat laat Port St. Maarten weten.

F17 SXM Positief 1è kwartaal Port SXMIn 2021 ontving St. Maarten minder cruisetoeristen (243.450), maar wel 383 cruiseschepen. Dat is meer dan in het eerste kwartaal van 2022. De cijfers per maand laten het volgende zien. In januari ontving het eiland 92.491 cruisetoeristen en 88 cruiseschepen. In februari kwamen 82.233 cruisetoeristen en 79 schepen. In maart nam het aantal toeristen toe tot 116.773 en kwamen 72 schepen. In april registreerde Port St. Maarten 59.010 cruisetoeristen en 43 cruiseschepen.
Directeur Alexander Gumbs is positief over de komende maanden, ondanks dat dit het laagseizoen is. De cruise-industrie moet de uitdagingen aanpakken die worden veroorzaakt door Covid-19, maar vooral door de hogere energiekosten. Dit komt door wereldwijde economische factoren, leveringsproblemen en de oorlog tussen Rusland en Oekraïne.
,,Onze prestaties zijn positief. De bezettingsgraad aan boord van cruiseschepen neemt langzaam toe, want meer mensen besluiten om de komende maanden een cruise te maken. De bezettingsgraad van cruiseschepen schommelde rond de 45 procent, maar we zien nu een gemiddelde van meer dan 75 procent. Sommige schepen zijn zelfs al bijna voor 100 procent bezet.”
Port St. Maarten richt zich op een strategische planning en werkt samen met de cruise-industrie.
Volgens de Cruise Lines International Association (Clia) hebben alle cruisemaatschappijen die lid zijn, rond augustus hun schepen weer in de vaart. ,,Dit is ook goed voor St. Maarten, want zo krijgen we meer cruiseschepen naar het eiland. Dat is vooral de komende maanden van belang, voordat het hoogseizoen 2022-2023 begint”, zegt Gumbs.
Clia laat weten dat cruisetoeristen banen creëren en bijdragen aan de lokale economie, door op het eiland geld uit te geven. Om een full time baan te financieren, zijn 24 cruisetoeristen nodig. Elke passagiers besteed gemiddeld 750 dollar tijdens een zevendaagse cruise. Zes op de tien mensen die een cruise hebben gemaakt, keren terug naar een bestemming die ze voor het eerst hebben bezocht via een cruiseschip.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.