Al het nieuws

Gerecht Sint Maarten veroordeelt notaris Mingo

Van onze redactie
Philipsburg/Willemstad - Het gerecht op Sint Maarten heeft de 54-jarige notaris Marlène Mingo in de zaak met de codenaam ‘Bangkok’ schuldig bevonden aan schending van geheimhouding en haar veroordeeld voor haar optreden.

Notaris SXMZo stelt het Openbaar Ministerie (OM) in een persbericht, waarin overigens enkel melding wordt gemaakt van de initialen M.M. Het betreft de notaris van het kantoor Mingo Civil Law Notary Office.
De rechter stemt in met de eis van het OM tot het opleggen van een maand voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van twee jaar. Mingo is ook veroordeeld tot een taakstraf van 80 uur.
Zij was voor het gerecht gedaagd wegens het informeren van een verdachte in het onderzoek ‘Larimar’, namelijk over een verzoek van het OM om bepaalde informatie. In de zogeheten Larimar-zaak is de bekende Sint Maartense politicus Theo Heyliger veroordeeld tot een gevangenisstraf van 60 maanden voor het aannemen van bijna 4 miljoen dollar aan steekpenningen en het witwassen van percelen grond. Door de steekpenningen werden bouwprojecten onnodig duur. Dit geld moest worden opgebracht door de belastingbetaler.
Terug naar de notaris: als het OM informatie opvraagt in een lopend onderzoek, met name als het van instanties zoals een notariskantoor betreft, moet dat vertrouwelijk worden behandeld. Mingo werd hiervan ook op de hoogte gesteld toen het OM haar medewerking vroeg. ,,Dergelijke inbreuken kunnen leiden tot strafrechtelijke vervolging en bestraffing, zoals in dit geval wordt gezien”, aldus het OM in Philipsburg.
Uit het vonnis blijkt dat Mingo contact zocht en had met Ron Elferink, zijnde de eigenaar van Royce Private Fund Foundation en hem inlichtte over de OM-vorderingen in de Larimar-zaak. Het onderzoeksteam wilde informatie over de UBO (uiteindelijk belanghebbende) en later over de identiteit van de overige UBO’s.
De zaak Bangkok is behandeld door het Recherche Samenwerkingsteam (RST) onder leiding van het Team Bestrijding Ondermijning (TBO) van het parket van de procureur-generaal van Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius en Saba.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.