Al het nieuws

Van onze correspondent
Den Haag - Het gaat na vele jaren van alleen maar negatieve berichten eindelijk de goede kant op met de politie en het gevangeniswezen op Sint Maarten. De voortgangscommissie heeft in haar 42e rapportage nog maar drie aanbevelingen.

pointblancheHet beeld bij het Korps Politie Sint Maarten (KPSM) is hoopgevend, aldus de commissie. En over de gevangenis: ,,De ondersteuning en aandacht die er nu vanuit het ministerie van Justitie voor de gevangenis is, leidt bij de leiding tot merkbare nieuwe energie.”
De functieboeken voor KPSM en het gevangeniswezen zijn na jarenlang hierop hameren nu bijna klaar. ,,De minister van Justitie gaat voortvarend te werk om de functieboeken zo spoedig mogelijk ingevoerd te krijgen.” Beren op de weg zijn er nog, zoals over de vraag of er met terugwerkende kracht moet worden gewerkt, waardoor nabetalingen zouden moeten worden gedaan. Dit zorg voor onrust in het politiekorps.
Met binnenkort twintig aspiranten in klas vijf van de opleiding is er zicht op versterking. Wel blijkt het lastig om twintig geschikte kandidaten te vinden. Onlangs zijn dertien agenten beëdigd uit klas drie.
Bemoedigend noemt de commissie de toewijding van de beleidsmedewerker voor de gevangenis en de aanstelling van een programmamanager. De voortgangscommissie heeft wel twijfels bij de rol van VN-organisatie Unops in de bouwplannen voor de nieuwe gevangenis. Dat zou beperkt moeten blijven tot de voorbereiding, maar begeleiding bij de bouw maakt de gesprekken ‘complex’. ,,De commissie heeft wel begrip voor een gedegen voorbereiding, maar wijst anderzijds op de urgentie om snel te starten met het nieuwbouwtraject.”
De conclusie in deze rapportage is optimistisch: ,,Al met al kijkt de commissie terug op drie maanden waarin veel is gerealiseerd en veel op de rails is gezet. Niet eerder heeft de commissie dit zo kunnen constateren.” In de aanbevelingen wordt aandacht gevraagd voor het groeiplan voor het KPSM, de formatie van zowel KPSM als de gevangenis en een plan B voor als er geen overeenstemming wordt bereikt met Unops.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.