Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Philipsburg - De belangrijkste ontwikkeling in de bouw op St. Maarten in de afgelopen tien jaar is ongetwijfeld de nieuwe ‘wet mix’-betonfabriek van St. Maarten Concrete nv. Het bedrijf nodigde afgelopen vrijdag enkele leveranciers, klanten en overheidsfunctionarissen uit in zijn Sucker Garden-faciliteit om een kijkje te nemen in de nieuwe fabriek.

F11 SXM Nieuwe betonfabriek 1Deze in Duitsland gebouwde Putzmeister wet mix-fabriek staat nu drie maanden op het eiland en was net op tijd voor de opdracht om de grootste afzonderlijke storting van beton ooit op Sint Maarten te doen. Op 3 november werd in totaal 738 meter beton geleverd voor de fundering van het nieuwe St. Maarten Medical Center (SMMC). De software- en hardware-ingenieurs van Putzmeister werkten de klok rond om de nieuwe fabriek te installeren en waren getuige van het betongieten bij het SMMC.
St. Maarten Concrete nv is de enige onderneming in het Caribisch gebied met zowel een wet mix- als dry mix-fabriek. Volgens oprichter Franklin David betekent het toevoegen van een tweede betoncentrale dat de ‘kwaliteitsgarantie van zijn bedrijf wordt vergroot’. ,,Het geeft zowel de grote ontwikkelaars als de persoon die net een kamer aan zijn huis toevoegt de garantie dat we consistent hoogwaardig beton kunnen produceren."
Putzmeister-ingenieurs en softwareontwikkelaars hebben het personeel op Sint Maarten opgeleid om de nieuwe installatie te kunnen gebruiken, zo gaf David aan. Het is volgens hem ‘verreweg de technologisch meest geavanceerde betoncentrale in de regio’. ,,De nieuwe fabriek biedt een hoge productiviteit, hightech bediening, onderhoudsgemak en een schone en veilige werkomgeving”, aldus Putzmeister.
St. Maarten Concrete nv heeft nu meer productiecapaciteit om aan de vraag van elk project, groot of klein, op het eiland te voldoen. ,,We hebben gewerkt aan onze capaciteitsopbouw. Om de beste te zijn, hebben we aanzienlijk moeten investeren om ervoor te zorgen dat we meer vrachtwagens op de weg hebben voor het pompen en leveren van beton. We zijn continu op zoek naar nieuw talent, het toevoegen van bekwame chauffeurs, operators en veld- en laboratoriumtechnici voor ons toch al grote team van lokale mensen. Een belangrijk aandachtspunt van onze organisatie is ook om ervoor te zorgen dat onze faciliteit blijft voldoen aan de NEN-normen voor bedrijfsvoering.” NEN is een internationaal erkende Europese norm voor kwaliteit en veiligheid van producten, diensten en processen. Vanwege die kwaliteitseis heeft St. Maarten Concrete een eigen laboratorium om zijn beton te testen en betonmixontwerpen te maken volgens vastgestelde technische specificaties.