Al het nieuws

Van onze redactie
Willemstad - Met de invoering van de ‘health pass’ op Sint Maarten gisteren is het vanaf nu in het nachtleven op het eiland verplicht een vaccinatiebewijs of een negatief testresultaat (maximaal 48 uur oud) te laten zien bij de ingang.

F14 SXM Coronapas ingevoerdDat meldde minister van Volksgezondheid, Sociale Ontwikkeling en Arbeid (VSA) Omar Ottley afgelopen woensdag op de persconferentie na afloop van de Raad van Ministers, aldus The Daily Herald.
Ottley gaf aan dat een lab in Simpson Bay tot 23.00 uur tests zal uitvoeren voor mensen die willen deelnemen aan nachtelijke activiteiten. Hij zei ook dat St. Maarten Laboratory Services (SLS) de prijzen van antigeentesten heeft verlaagd. SLS liet weten aan The Daily Herald dat de kosten van een antigeentest met 20 dollar zijn verlaagd, van 65 naar 45 dollar.
Uitgaansgelegenheden in het nachtleven mogen alleen op volle capaciteit draaien als 100 procent van de bezoekers is ingeënt of als 75 procent van de klanten is gevaccineerd en 25 procent van de klanten een negatieve PCR- of antigeentest kan overleggen. Als aan de criteria wordt voldaan, is het dragen van mondkapjes of sociale afstand niet verplicht. Voor uitgaansgelegenheden die de maatregelen niet willen uitvoeren, zullen de reguliere capaciteitseisen en veiligheidsprotocollen gelden.
Naar het gebruik van QR-codes via een app wordt nog onderzoek gedaan. De bevolking zal daarover tijdig worden geïnformeerd.
Het Digitale Covidcertificaat (DCC), een EU-initiatief dat begin september op St. Maarten werd gelanceerd, is bedoeld om vrij en veilig binnen de EU te kunnen reizen tijdens de pandemie. Het DCC kent drie vormen, het is een bewijs dat een persoon òf een vaccinatiecertificaat, òf een testbewijs òf een herstelbewijs heeft. De laatste twee vormen van het DCC zullen later dit jaar gelanceerd worden op Sint Maarten.