Al het nieuws

RvC-voorzitter: Kapitaalinjectie nodig

Van onze redactie
Philipsburg - De vooruitzichten zijn volgens premier Silveria Jacobs positief voor Windward Islands Airways International (Winair). Winair zal naarmate het seizoen vordert naar verwachting weer levensvatbaar worden.
F14 SXM Verwacht Winair positiefDat zei de premier Jacobs - namens de Sint Maartense regering als meerderheidsaandeelhouder van het bedrijf - donderdag tijdens een overleg met het parlement over de financiële status van het Winair. De Daily Herald deed verslag.
De luchtvaartmaatschappij boekt momenteel vooruitgang. Winair heeft in 2021 tot oktober ongeveer 6.000 vluchten uitgevoerd, een kwart van het aantal vluchten in 2019. Maar de laatste tijd neemt het aantal vluchten weer toe. ,,Het vierde kwartaal laat verbeteringen zien en onze voorspellingen voor het hoogseizoen blijven optimistisch”, zei de voorzitter van de raad van commissarissen van Winair, George Greaux, tegen het parlement.
Bemoedigende berichten, maar niet alle statenleden deelden het optimisme. Sidharth Bijlani (United People’s Party), onafhankelijk lid Christopher Emmanuel en Claudius Buncamper (United St. Maarten Party) spraken voorafgaand aan de ontmoeting met medewerkers van Winair en vertegenwoordigers van vakbond WICSU/PSU die boos zijn over het feit dat zoveel medewerkers vorig jaar zijn ontslagen en dat het overgebleven personeel te maken heeft met forse verlaging van het salaris.
De vakbond en achttien leden van de pilotengroep van Winair daagden de luchtvaartmaatschappij vorige maand voor de rechter wegens verlaging van de werkuren en salarissen. Winair beweerde dat deze maatregelen nodig zijn voor het voortbestaan van het bedrijf. Volgens de jaarrekening van 2020 leed Winair een omzetdaling van gemiddeld 60 procent. Winair kreeg op 30 december 2020 een hypothecaire lening van 3 miljoen dollar van de Nederlandse overheid, die minderheidsaandeelhouder is. De rechtbank oordeelde uiteindelijk in het voordeel van Winair.
RvC-voorzitter Greaux bracht in herinnering dat Winair in 2019 nog een historisch hoge omzet behaalde van 41 miljoen dollar. ,,Het is nooit te laat, want de ambitie is er nog steeds”, bendrukte hij. Wat Winair volgens Greaux nodig heeft is een financiële injectie. ,,De raad van bestuur van Winair heeft de wens en de noodzaak geuit voor een kapitaalfinanciering om het bedrijf weer succesvol te laten zijn na Covid-19. We hebben kapitaal nodig om de post-pandemische schok te doorstaan en om kansen te grijpen die haalbaar worden geacht voor het bedrijf.”

Winair heeft een verzoek om steun ingediend bij de Nederlandse overheid. Dit verzoek is door het ministerie van Economische Zaken opgepakt zei minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen onlangs in antwoord op vragen van de Tweede Kamer. ,,Het projectteam dat zich hiermee bezighoudt, meldde in juni 2021 dat Winair een financieringsbehoefte heeft van enkele miljoenen dollars.” Volgens haar is het vooral aan de grootaandeelhouder, de overheid van Sint Maarten, om steun voor Winair te overwegen. ,,Op dit moment staat steun vanuit Nederland (nog) niet op de agenda. Maar vanwege de Nederlandse belangstelling voor de bereikbaarheid van Saba en Sint Eustatius houden we de vinger aan de pols.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.