Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Philipsburg - Gouverneur Eugene Holiday van Sint Maarten schrijft geen nieuwe verkiezingen uit maar vindt dat de nieuwe meerderheid in het parlement van Sint Maarten een coalitie moet gaan vormen.
Dat concludeert Holiday na een consultatieronde met de premier, politieke leiders uit het parlement, onafhankelijke Statenleden, de Statenvoorzitter en de vicevoorzitter van de Raad van Advies. ,,Gezien de ontvangen correspondentie en de consultaties aangaande de huidige politieke ontwikkelingen heeft de gouverneur de partijen geïnformeerd dat er geen basis is om geen nieuwe regering te vormen, gebaseerd op de nieuwe meerderheid in het parlement”, aldus het kabinet van de gouverneur.
Gouverneur Holiday doet een beroep op alle stakeholders om er alles aan te doen wat nodig is om de integriteit van de constitutionele democratie te behouden en te beschermen. Hij laat weten dat de ministers vooralsnog hun positie niet ter beschikking hebben gesteld aan de gouverneur. ,,Volgens artikel 33 lid 2 van de Staatsregeling van Sint Maarten moet een minister zijn positie beschikbaar stellen als hij niet langer het vertrouwen geniet van het parlement.”
Demissionair premier Marcel Gumbs weigert ondertussen op te stappen. ,,Als premier heb ik de taak om de Staatsregeling te beschermen en na te leven”, liet hij aan The Daily Herald weten. Gumbs was gisteren tegenover deze krant niet bereikbaar voor commentaar. Vorige week nam een meerderheid in de Staten een motie van wantrouwen aan tegen het kabinet. De Raad van Ministers besloot daarop het parlement te ontbinden en nieuwe verkiezingen uit te schrijven, maar dit landsbesluit is niet ondertekend door de gouverneur, die gisteravond dus aangaf de nieuwe meerderheid in het parlement te willen laten regeren.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.