Van onze correspondent
Oranjestad - Walter Hellebrand van Sint Eustatius is de enige kandidaat in de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november die oorspronkelijk van een van de Caribische eilanden komt. De Boeren Burger Beweging (BBB) heeft hem verkiesbaar gesteld op Bonaire, Saba en St. Eustatius en in Amsterdam.

F13 BES statiaanHellebrand, geboren op Statia, is historicus. Hij heeft zijn opleidingen gevolgd op Statia, Curaçao en aan de Universiteit van Utrecht en staat nu als nummer 49 op de lijst van BBB. Hij was elf jaar directeur van monumentenzorg op Statia tot hij eind 2021 naar Nederland verhuisde. Hij combineerde zijn werk op het eiland met een reeks onbetaalde posities. Een van zijn wapenfeiten tijdens deze periode was zijn initiërende rol in een succesvolle publiekscampagne om de bouw van een nieuwe olie-overslagplaats in het midden van het eiland tegen te houden. Deze olieterminal was gepland naast scholen, woningen en de landingsbaan van het vliegveld en zou bovendien waardevol cultureel erfgoed vernietigen. Hellebrand verdedigde zelf zijn zaak in hoger beroep in de rechtbank en won ondanks de advocaten van gerenommeerde kantoren die de tegenpartijen inzetten. ,,‘Samen met andere bezorgde burgers wisten wij van de grond af een beweging in gang te zetten. We kwamen bij elkaar en trokken samen op, en met elkaar wisten wij de overwinning te behalen”, aldus Hellebrand.

Volgens hem is de BBB een partij die draait om lokale wortels en om het herstellen van het evenwicht tussen het in zichzelf gekeerd politieke system in Den Haag en de kiezers ‘waar de macht eigenlijk behoort te liggen’. ,,Het is ondenkbaar dat er een deel van het Koninkrijk is zonder volledige democratie, zoals nu het geval is op St. Eustatius”, aldus Hellebrand.
Overigens wil de BBB een gekozen gezaghebber op de drie eilanden in plaats van benoemde. Families op Statia, Saba en Bonaire hebben het moeilijk en daar wil de BBB’er iets aan doen. ,,Het geld verdwijnt voor je ogen door de sterk gestegen kosten van levensonderhoud. Ik wil niet alleen de zorgen van zo’n 30.000 bewoners van Caribisch Nederland in Den Haag laten horen maar er ook iets aan doen. De overtuiging dat de stem van de regio gehoord moet worden in Den Haag ligt ten grondslag aan de BBB en uiteraard geldt dat ook voor de stem van de regio’s die het verst van Den Haag liggen: Bonaire, Saba en Statia.” Hellebrand is tot en met donderdag op Bonaire. Daarna gaat hij naar Saba en Statia zodat kiezers zich met hem kunnen onderhouden.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.