Van onze correspondent
Philipsburg - Elektriciteitsbedrijf Gebe is veroordeeld tot het betalen van het salaris van voormalig interim-manager Merrill Temmer. Het gaat om een bedrag van 15.370 gulden vanaf 7 november 2020, inclusief toeslagen en 10 procent rente. Het bedrijf moet ook de juridische kosten betalen, van ruim 9.000 gulden.

F14 SXM gebe schadevergoedingDat schrijft The Daily Herald. Temmer is sinds 2013 in dienst van Gebe. Hij werd per 2 december 2021 als interim-manager aangesteld. In maart vorig jaar werd het bedrijf slachtoffer van een cyberaanval door Black Eye, een organisatie die zich bezighoudt met diefstal en versleuteling van bedrijfsgegevens. De hack versleutelde de volledige klantenadministratie van Gebe, evenals financiële en andere bedrijfsgegevens.

Het bedrijf moest voor 20 maart 25 bitcoins ter waarde van ongeveer 1 miljoen dollar aan de hacker betalen, en na de vervaldatum 50 bitcoins. Temmer was met verlengd ziekteverlof van 1 juni tot 2 september. Op 22 augustus vorig jaar werd hij benoemd tot Chief Operations Officer (COO), maar de Raad van Toezicht wilde hem schorsen als COO. Op 7 november 2022 diende Temmer zijn ontslag in, verwijzend naar een terugkeergarantie in de functie van ICT-manager die Temmer tot december 2021 bekleedde. Volgens zijn advocaat bedroeg het salaris van Temmer per 30 november 2021 15.370 gulden.

In kort geding eiste Temmer dat Gebe het verschuldigde salaris betaalt en hem toelaat als ICT-manager. Hij stelde dat hij het recht heeft om terug te keren in zijn oude functie. Gebe was het hier niet mee eens.

De rechtbank volgde de argumenten van Gebe niet. Het is niet zo dat Temmer - alleen - schuld heeft aan de cyberaanval en de nadelige gevolgen daarvan. De cyberaanval gaat verder dan de verantwoordelijkheid van bestuurders, leden van de Raad van Commissarissen en de vele tijdelijke managers die de afgelopen jaren aan het roer van Gebe hebben gestaan. ,,We praten dan nog niet eens over de gebruikelijke (politieke) bemoeienis van de enige aandeelhouder van Gebe: het Land St. Maarten”, zei de rechter in het vonnis.

Volgens de rechter kunnen de personen die Gebe nu leiden, niet de gevolgen van de cyberaanval opvangen. ,,Zij zijn verantwoordelijk voor het moeizame herstel van de ICT-organisatie van Gebe, waardoor de nadelige gevolgen van de cyberaanval nog steeds voelbaar zijn.” Het argument van Gebe dat ze ten onrechte een terugkeergarantie met Temmer is aangegaan, wijst de rechtbank dan ook af. Volgens de rechtbank moet Temmer worden teruggeplaatst in een positie die vergelijkbaar is met die van ICT-manager.

Gebe hoeft Temmer niet te herbenoemen als ICT-manager. Dat heeft niets te maken met schuldig zijn aan de gevolgen van de cyberaanval of het moeizame herstel, maar omdat Gebe een andere werknemer geschikter mag achten voor deze functie, aldus de rechter in het vonnis.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.