Marnix van Rij nieuwe regeringscommissaris
Van onze correspondent
Den Haag - Het Nederlandse kabinet heeft Marnix van Rij benoemd tot nieuwe regeringscommissaris op Sint Eustatius. Hij vervangt vanaf 15 februari Mike Franco, die sinds februari 2018 de functie heeft vervuld. Plaatsvervanger Mervyn Segers wordt vervangen door Alida Francis.

BES Goede sfeer Mike Franco2Nederland greep in februari 2018 in op Sint Eustatius wegens ‘taakverwaarlozing’ door het zittende bestuur. Dat werd samen met de Eilandsraad terzijde geschoven en vervangen door Franco en Segers. Die moesten namens Nederland orde op zaken stellen, maar er kwam als snel kritiek op het tempo waarin dit ging. Het kabinet zegt dat zij de afgelopen twee jaar veel partijen hebben samengebracht ‘om op allerlei fronten samen te werken aan de duurzame verbeteringen op Sint Eustatius’.
Minister Raymond Knops van Koninkrijksrelaties maakte in september 2019 bekend dat er dit jaar in oktober weer verkiezingen worden gehouden voor een nieuwe Eilandsraad, maar voegde daaraan toe dat er meer tijd nodig is om het overheidsapparaat en het bestuur helemaal op orde te krijgen. Hiervoor worden nu op zijn voordracht Van Rij en Francis ingezet.
F03OPFranco vertrekt van Statia 1Van Rij is een CDA-politicus, was lid van de Eerste Kamer en enkele jaren voorzitter van zijn partij. Hij trad in 2001 voortijdig af na een conflict met de toenmalige partijleider Jaap de Hoop Scheffer. Hij maakte carrière als belastingadviseur bij Ernst & Young en was in die periode strategisch adviseur voor Caribisch Nederland.
Francis is op Statia geboren en getogen. Het publiek kent haar de laatste jaren als een van de voorlichters van de Rijksdienst Caribisch Nederland (RCN). Na orkaan Irma legde zij zich namens RCN toe op de wederopbouw van haar eiland.

 

 


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.