Al het nieuws

Van onze correspondent
The Bottom - Health Talk on the Rock is de naam van een nieuw, uniek gezondheidsproject van het departement Community Development en Public Health Saba, dat gezondheidsbevordering en gemeenschapsbereik combineert.

SabagezondheidCoördinator Kemaul Lee en Public Health-promotor Allan Carolina zullen een keer per maand contact zoeken met leden van de gemeenschap om te praten over gezondheid, over hoe ze zich voelen en om hun mening over gezondheid gerelateerde onderwerpen te horen. ,,We gaan waar de mensen zijn: op straat, op hun werkplek of waar ze rondhangen. Ik heb een open, spontane en echte interactie met mensen, waar ze ook zijn”, aldus Carolina. ,,Het kan in een formele of informele setting zijn zoals een straatinterview, een interview tijdens een lunch in een van de lokale restaurants of interviews met gezondheidswerkers.”
Het idee van Health Talk on the Rock is om het perspectief van de gemeenschap en zorgprofessionals samen te brengen in de richting van één gemeenschappelijk doel: een gezondere levensstijl. ,,We willen dit doen door een platform te creëren voor echte en authentieke gesprekken waar de stem van de gemeenschap kan worden gehoord”, aldus Lee, die samen met Carolina maandelijks video-interviews gaat uitbrengen over verschillende gezondheidsonderwerpen met betrekking tot fysiek, mentaal en sociaal welzijn. De promotievideo voor Health Talk on the Rock is te zien op de Facebookpagina van de afdeling Volksgezondheid.

‘Zo jong mogelijk bewegen’
Met de heropstart van het bewegingsprogramma van de kinderopvang krijgen peuters en kleuters meer beweging en daardoor beter ontwikkelde motorische vaardigheden. Dit zal hen volgens sportcoördinator Joelyn Robinson later helpen bij de overgang naar de basisschool en middelbare school.Sababewegen
Robinson en gezondheidspromotor Allan Carolina van de afdeling Volksgezondheid en Sport van het Openbaar Lichaam Saba gaan sinds half januari een keer per week naar het Laura Linzey Daycare Center om oefeningen met de kinderen te doen. Het doel is om meer beweging in het programma te krijgen om de kinderen te helpen hun fysieke motoriek te ontwikkelen, zoals balans, coördinatie, snelheid en stabiliteit. Robinson en Carolina zullen de oefeningen drie maanden met de kinderen doen en deze taak vervolgens overdragen aan de medewerkers van het kinderdagverblijf, zodat zij het programma kunnen voortzetten. ,,Het idee is om zo jong mogelijk met de kinderen te beginnen, zodat ze kunnen overstappen naar de basis- en middelbare school met beter ontwikkelde motorische vaardigheden”, aldus Robinson.
Het ‘Early movement’-programma is vorig jaar voor het eerst gestart op de kinderopvang tegelijk met een bewegingsprogramma op de Sacred Heart School en op de Saba Comprehensive School met daarin de zogenaamde Bloc-test om de motoriek van leerlingen te meten. Het bewegingsprogramma past volgens de overheid in de inspanningen, geleid door het ministerie van Volksgezondheid en Sport, om een gezonde levensstijl te bevorderen en een gezondere gemeenschap te creëren.

 


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.